Pomeraj

(Preusmjereno sa stranice Pomak)

Vektor pomeraja (engl. displacement vector; znaka ) jeste razlika između vektora krajnjeg položaja i vektora početnog položaja neke tačke u prostoru.

Pomeraj (vektor zelene boje) je najkraće rastojanje između početne i krajnje tačke i ne zavisi od putanje, dok pređeni put (ljubičasta kriva) tačno prati putanju (plava puna linija)

Za razliku od vektora pomeraja koji je vektorska veličina, pomeraj je skalarna veličina i predstavlja najkraće rastojanje između početnog i krajnjeg položaja neke tačke u prostoru. Pomeraj je jednak intenzitetu vektora pomeraja.

Definicija uredi

Vektor pomeraja predstavlja promenu vektora položaja u vremenu.

Ako se telo kretalo za tokom vremenskog intervala  , vektor pomeraja je:

 ,

gde je   vektor položaja u trenutku   i   vektor položaja u trenutku  .

Pomeraj tog tela je:

 

Pomeraj i pređeni put uredi

Pomeraj (skalarna veličina) je najkraće rastojanje između početne i krajnje tačke i ne zavisi od oblika putanje. Za razliku od njega, pređeni put (takođe skalarna veličina) zavisi od oblika putanje.

Primer uredi

Telo koje je krenulo iz mesta A, stiglo u mesto B i vratilo se nazad u mesto A ima pređeni put jednak ukupnom putu koji je prešlo, što je dva puta rastojanje između mesta A i B. S druge strane, pomeraj tog tela je 0, zato što su i početni i krajnji položaj ovog tela tačka A.[1]

Vidi još uredi

Reference uredi

  1. „Position and displacement”. labman.phys.utk.edu. Pristupljeno 2019-11-01.