Položaj LGBT osoba u Brazilu

LGBT osobe u Brazilu nemaju jednaka prava kao ostali građani i građanke. Premda su istopolni odnosi legalni, istopolni parovi ne uživaju jednaku zaštitu države kao različitopolni.

Godine 2004. sudstvo je iznelo stav da istopolne veze postoje u državi i da bi ih trebalo regulisati zakonom. "Tehnički se to ne bi zvalo istopolnim brakom, ali bi to bili ekvivalenti", saopštila je Tânia Bampi, portparolka sudske administracije. Sudska presuda daje široka prava u oblasti nasleđivanja, osiguranja, starateljstva nad detetom i penzije.[1]

Prema Ginisovoj knjizi, parada ponosa u São Paulu je najveća parada ponosa LGBT osoba na svetu, sa 4 miliona učenica i učesnika 2009. godine.[2]

Nacionalni program ljudskih prava (2009 PNDH-3) je predsednički dekret Lule, koji uključuje podršku istopolnim zajednicama, usvajanju dece od strane istopolnih parova i kriminalizaciji homofobije. Protesti crkve i ostale opozicije ljudskim pravima nisu uzimani u obzir, jer ustavni princip ljudskog dostojanstva dolazi na prvo mesto, kako smatra predsednik Luiz Inacio Lula da Silva.[3][4]

DekriminalizacijaUredi

Homoseksualnost je dekriminalizovana u Brazilu 16. decembra 1830. godine, kada je novi krivični zakonik dobio kraljevsku saglasnost.[5] Uzrast seksualne saglasnosti je izjednačen za istopolne i različitopolne odnose.

Zabrana diskriminacijeUredi

Države Brazila ne mogu da donose diskriminatorne zakone prema Ustavu. Ovo se odnosi na dostignuta prava kao što su građanske zajednice, usvajanje dece, promena zvaničnog pola i sl.

Već do 2003. godine, diskriminacija na osnovu seksualne orijentacije je bila zabranjena u 73 opštine. Gotovo sve federalne države zabranjuju diskriminaciju na osnovu seksualne orijentacije: Alagoas, Amapá, Bahia, Brazilski federalni distrikt, Ceará, Espírito Santo, Goiás, Mato Grosso, Mato Grosso do Sul, Maranhão, Minas Gerais, Pará, Paraíba, Paraná, Pernambuco, Piauí, Rio de Janeiro, Rio Grande do Norte, Rio Grande do Sul, Santa Catarina, São Paulo, Sergipe, Tocantins.[6][7][8] Tekst zakon o zabrani diskriminacije u prometu roba i usluga je veoma jasan i ne dozvoljava nalaženje rupa u tekstu: "Svaki agresivni ili diskriminatorni čin protiv bilo kog homoseksualnog, biseksualnog ili transrodnog građanina biće kažnjen u skladu sa zakonom." Kazne su kumulativne i kreću se od opomene za prvi prekršaj, preko novčanih kazni, pa do zabrane rada za svaki sledeći ponovljeni prekršaj. Prva država koja je donela ovakav zakon bila je Bahia, 1997.[9]

Premda mnoge države i veliki broj gradova ima antidiskriminacione zakone, u Brazilu ne postoji federalni zakon o zabrani diskriminacije. Takođe, ustav ne pominje direktno zabranu diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije, ali sadrži otvorenu odredbu, koja se može tumačiti tako da uključuje i seksualnu orijentaciju. Ovo se koristi kao argument konzervativnih političara kada se protive donošenju posebnih zakona o zabrani diskiminacije na osnovu seksualne orijentacije.

Istopolne zajedniceUredi

Brazil je 16. decembra, 2003. najavio da će priznati istopolne zajednice sklopljene u inostranstvu zbog imigracionog prava. Parovi koji su venčani ili sklopili građansku zajednicu ili registrovano partnerstvo ili drugi oblik istopolne zajednice, mogu da podnesu potvrdu o braku ili zajednici kao dokaz za dobijanje imigrantskih beneficija u Brazilu.

Istopolne zajednice, premda nisu zakonski regulisane, tretiraju se kao vanbračne zajednice. De facto zajednice mogu da se registruju kod građanskih notara širom zemlje (postoje posebne uredbe u Rio Grande do Sul, Roraimi i Piauí, ali ovo pravo je priznato na federalnom nivou i registracije su moguće i na drugim mestima).

Istopolni brakovi nisu priznati u Brazilu. Institucija braka je u nadležnosti federacije, a ne pojedinih država.

RoditeljstvoUredi

Usvajanje dece od strane istopolnih parova u Brazilu je moguće jer ne postoji zakon koji to zabranjuje, niti je moguće doneti takav zakon zbog ustava. Sudije dozvoljvaju u svojim presudama usvajanje dece.[10]

Godine 2010. Vrhovni sud Brazila je jednoglasno doneo odluku kojom se priznaje pravo parovima da usvoje decu.

VojskaUredi

Zakon ne zabranjuje LGBT osobama da rade u vojsci. Seksualna orijentacija se ne postavlja kao uslov za prijem u vojsku. Seksualni odnosi su zabranjeni bilo između muškaraca i žena, muškaraca i muškaraca ili žena i žena.[11]

Hronološki pregledUredi

PopulacijaUredi

Vidi daljeUredi

ReferenceUredi

 1. "Brazilian go-ahead for gay unions". BBC News. 5.3.2004.. http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/3534959.stm. Pristupljeno 12.5.2010.. 
 2. Sao Paolo Parade
 3. "National 2009 National Program of Human Rights (PNDH-3)". Arhivirano iz originala 2010-02-15. http://web.archive.org/web/20100215025614/http://www.mj.gov.br/sedh/pndh3/pndh3.pdf. Pristupljeno 12.5.2010.. 
 4. "União homossexual é mantida no Programa de Direitos Humanos". http://www.dolado.com.br/noticias/uniao-homossexual-e-mantida-no-programa-de-direitos-humanos.html. Pristupljeno 12.5.2010. 
 5. Tekst zakona na portugalskom
 6. Anti-homophobia laws in Brazil
 7. Laws - Sexual Orientation
 8. Laws - Sexual orientation by Location
 9. Sexual orientation laws in Brazil
 10. A adoção por casais homossexuais
 11. LGBT people and Military service
 12. Green, James (1999.). "Beyond Carnival". The University of Chicago Press. http://www.brazzil.com/blamar00.htm. Pristupljeno 12.5.2010.. 
 13. Constitution of the State of Mato Grosso (1989)PDF (1.71 KB)
 14. Šablon:DOClink
 15. "Cartórios do RS aceitam registro de união gay" (portugalski). Terra. 4.3.2004.. http://noticias.terra.com.br/brasil/interna/0,,OI275352-EI306,00.html. Pristupljeno 12.5.2010.. 
 16. Baptista, Renata (23.11.2006.). "Justiça autoriza casal gay a adotar criança no interior de SP". Folha de S. Paulo. http://www1.folha.uol.com.br/folha/cotidiano/ult95u128520.shtml. Pristupljeno 12.5.2010.. 
 17. "Erramos: Pela 1ª vez, Justiça autoriza casal gay a adotar criança no Brasil". Folha de S. Paulo. 28.11.2006.. http://www1.folha.uol.com.br/folha/cotidiano/ult95u128719.shtml. Pristupljeno 12.5.2010.. 
 18. {{cite web|url=http://www1.folha.uol.com.br/folha/ilustrada/ult90u303251.shtml%7Ctitle=Parada Gay bate recorde, dizem organizadores|publisher=Folha de S. Paulo|date=10.6.2007|accessdate=12.5.2010.
  Položaj LGBT osoba u Južnoj Americi
Suverene države Agentina • Bolivija • Brazil** • Čile • Ekvador* • Gvajana • Kolumbija • Paragvaj • Peru  • Surinam • Trinidad i Tobago • Urugvaj • Venecuela
Autonomije, zavisne i druge teritorije Aruba* / Holandski Antili* (Holadnija)  • Foklandska ostrva / Južnoj Džordžiji i ostrvima Sandwich (UK)**  •Francuska Gvajana (Francuska)
* Teritorije se nalaze ili se često smatra da pripadaju Centralnoj i/ili Severnoj Americi
** Teritorije se često smatraju delom Antarktika.
 
Svet
 
Afrika
 
Severna Amerika
 
Azija
 
Evropa
 
Okeanija
Ova kutijica: pogledaj  razgovor  uredi