Poljoprivredna škola sa domom učenika (Futog)

Poljoprivredna škola
sa domom učenika
Velika zgrada
Vrsta: državna
Osnovana: 12. 5. 1947; prije 76 godina (1947-05-12)
Dan škole: 12. maj.
Sedište: Carice Milice 2, 21410, Futog,
 Srbija
Direktor škole: Prof. Dušan Gagić
Pomoćnici:
Broj zaposlenih: 240
Broj učenika: oko 1.000
Broj obrazovnih profila: 2 trogodišnja
4 četvorogodišnjih
Broj odeljenja: oko 50
Veb prezentacija www.poljosko.edu.rs

Poljoprivredna škola sa domom učenika je srednja stručna škola za obrazovanje kadrova poljoprivredne, veterinarske i hortikulturne struke.

Grof Hadik koji je sagradio velelepni dvorac.

Istorijat uredi

Poljoprivredna škola u današnjem smislu te reči počela je da radi 1947, a tokom svog postojanja imala je nekoliko faza svog razvoja. Prvo je bila jednogodišnja brigadirska, zatim dvogodišnja specijalna gradinarska, da bi potom prerasla u srednju poljoprivrednu školu opšteg smera sa trogodišnjim trajanjem školovanja. Škola od 1949. radi po četvorogodišnjem programu obrazovanja poljoprivrednih tehničara opšteg smera, da bi se nakon toga otvorili odseci za ratarstvo, stočarstvo, voćarstvo i vinogradarstvo.

Poljoprivredna škola je od 1975. radila u okviru postojećeg programa reformi kao zajedničke osnove. Velikim prilivom učenika, 1977, prerasta u Centar za obrazovanje kadrova poljoprivredno-prehrambene struke i zajedničkog srednjeg vaspitanja i obrazovanja „Dr Siniša Stanković“. Pod ovim nazivom škola radi do 1993. kada menja ime u „Poljoprivredna škola sa domom učenika“.

Zgrada u kojoj se danas nalazi škola bila je nekad velelepni dvorac, sagrađen 1777. godine po želji Grofa Hadika.

Obrazovni profili uredi

Četvorogodišnji smerovi

  • Poljoprivredni tehničar
  • Veterinarski tehničar
  • Tehničar poljoprivredne tehnike
  • Zootehničar
  • Tehničar hortikulture

Trogodišnji smerovi

  • Cvećar-vrtlar
  • Rukovalac-mehaničar poljoprivredne tehnike

Dom učenika uredi

U sastavu škole nalazi se i Dom učenika. Dom učenika u Futogu je osnovan 1947. godine, kao samostalna institucija čija namena je bila smeštaj, ishrana i obuka brigadira za potrebe privrede. Od 1977. godine zbog promene u obrazovanju dom ulazi u sastav škole. Smeštajni kapacitet doma je 190 učenika od čega 128 dečaka i 62 devojčica.

Dom učenika je smešten u sledećim objektima:

  • Zgrada muškog doma koja je sagrađena 1958. godine a nalazi se u dvorištu Poljoprivredne škole. Učenici su smešteni u 33 sobe sa po 2, 3 i 4 ležaja a na raspolaganju su im spratna kupatila, učionice, TV sala.
  • Zgrada ženskog doma koja se nalazi na putu Novi SadBačka Palanka, u neposrednoj blizini katoličke crkve, izgrađena je 1864. godine, kao rođendanski poklon grofa Koteka svojoj ženi. Prvobitno je bila namenjena za smeštaj ženske siročadi austrougarskog carstva koje su kasnije služile na dvoru Kotekovih. Zgrada je odolevala zubu vremena i danas je jedna od najlepših u Futogu. Tokom 1998—99, izvršena su značajna ulaganja u ovaj objekat tako da su učenice danas smeštene u lepo uređenim apartmanima, koje čine po dve sobe čajna kuhinja i kupatilo.
  • Objekat za ishranu učenika izgrađen 1958. godine se nalazi u dvorištu škole a čine ga: trpezarija sa 120 mesta, magacinski prostor, prostor za pripremu hrane i vešeraj.

Vaspitni rad u domu se odvija u 8 vaspitnih grupa kao i kroz rad domskih sekcija od kojih treba posebno treba pomenuti fudbal, košarkašku, odbojku, stoni tenis, streljačku, dramsko-literarnu, likovnu, informatičku i foto-sekciju. Učenicima stoji na raspolaganju biblioteka sa značajnim brojem knjiga, kako školske lektire tako i neobavezne literature. Pored toga mogu koristiti i kompjutersku učionicu, sa pristupom internetu.

Spoljašnje veze uredi