Politika Bazar je specijalizovani ženski časopis izdavačke kuće Politika. Prvi broj "Bazara" pojavio se na kioscima 15. decembra 1964. godine odmah nakon pojavljivanja na kioscima bilo je jasno da će to biti veliki uspeh. Upravo takva vrsta specijalizovanog domaćeg časopisa za žene je nedostajala na jugoslovenskom tržištu, tako da nije nikakvo čudo da je „Bazar“ odmah pronašao put do desetina hiljada žena. Novi časopis je nudio sve ono o čemu lepši pol mašta: ljubav, modu, putovanja u daleke zemlje, egzotičnu kuhinju, uzbudljive priče, savete kako da budu lepe, negovane i srećne. Prvih godina izlaženja modi urednik časopisa je bio poznati jugoslovenski kreator Aleksandar Joksimović, 1973. godine modni urednik „Bazara“ je bio beogradski modni kreator Čedomir Čedomir.

Политика Базар
Politika Bazar
Tipdvonedeljnik novine
VlasnikPolitika AD (50%)
East Media Group (50%)
OsnivačiVladislav F. Ribnikar
IzdavačPolitika novine i magazini d.o.o.
UrednikIvana Filipović
Osnivanje15. decembar 1964.
Jeziksrpski (ćirilica)
SjedišteCetinjska 1
Beograd, Srbija
Tiraž33.000
Službeni websiteŠablon:Http://politika-ad.com/bazar/redizajn.html

Urednici novinari i saradnici uredi

Danas je glavna i odgovorna urednica „Bazara“ Ivana Filipović. Zamenik glavnog i odgovornog urednika je Nataša Atanacković. Art direktor je Nenad Valentik. Urednik fotografije je Miloš Lužanin. Redakcija: Vladanka Zečević (urednik lepote); Branka Kovačević (urednik za kulturu); Slavica Pejković, Gordana Mašić, Nikola Todorić, Dragana Pralica (likovno-grafički urednik); Slavko Trkulja, Perka Milošević, Mirjana Nešković ( lektor); Saradnici: Vlada Savić (moda), Jelena Odabašić, Sonja Kovačev, Ana Vasiljević, Sonja Vlajnić. Adresa redakcije je Cetinjska 1, 11000 Beograd.

Bazar nekad i sad uredi

„Bazar“ koji je izlazio pre 30 godina i koji izlazi danas razlikuje se po kvaliteti papira, koji se poboljšao, isto se odnosi i na kvalitet fotografija koje su tada bile crno bele danas su one naravno u boji, na kvalitet grafike, jer jednostavno tehnologija je napredovala. Tadašnji „Bazar“ koštao je 3 dinara, današnji „Bazar“ košta 119 dinara.

O Bazaru uredi

„Bazar“ je pisan ćirilicom izlazi kao dvonedeljnik, 26 brojeva godišnje. Prosečan tiraž mu je 33.000, broj stranica je od 100 do 116. Časopis „Bazar“ može se kupiti na teritoriji Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Hrvatska, Slovenija, Grčka, Zapadna Evropa i SAD.

Rubrike nekad i sad uredi

Stalne rubrike u 216. broj ‘ Bazara ‘ koji je objavljen 5. maja 1973 godine bile su sa puno korisnih saveta, izdvajamo samo neke kao: Lekovi i trudnoća, u ‘Kutku dečjeg lekara’ dat je prikaz bolesti zarazne žutice, koristan članak ‘Kako odabrati pravu školu’, a u rubrikama ‘Bazar u kući ‘ bilo je bezbroj kratkih saveta za žene poput : načini za obeljivanje veša, kako sašiti plisiranu suknju, kako se rešiti mirisa ustajalosti, kako očistiti antilopsku obuću, kako odabrati pantalone prema stasu.U rubrici ‘Ogledalo’ koju je tada pripremala i uređivala Višnja Marjanović, dati su kratki intervju ili članci sa Mišom Kovačem, Kićom Slabincem, Ljiljanom Lašic zvezdom serije ‘Pozorište u kući’, Milenom Dravić i Draganom Nikolićem koji su tada uspešno vodili ‘Obraz uz Obraz’ itd. U okviru stalne rubrike ‘Modni vremepolov’, u ovom broju časopisa dat je prikaz života i stvaralaštva poznatog pevača romansi Živana Milića, koga su inače zvali ‘Kragujevački monden’.I danas još uvek popularne nekadašnje rubrike, istina malo aktuelizovane. To je verovatno bio jedini način i recept kako ostati svoj i zadržati svoju publiku, jer ovaj časopis je i danas vrlo čitan i popularan među ženama. Današnje rubrike u „Bazaru“ su „Sa naslovnice“, „Svet“, „Teme“, „Moda“, „Lepota“, „Zdravlje“, „Plus“, „Kultura“, „Muški svet“.

Teme uredi

Naravno da je jedna od glavnih tema u časopisu bila moda. U ovom časopisu ste uvek mogli naći prikaze u slici i rečima najnovijih modela i kolekcija sa svetskih modnih pista ili iz poznatih dizajnerskih ateljea. Ipak, i pored originalnih pariskih modela , naslovne strane ‘ Bazara ‘ su uvek popularisale i jugoslovensku, a kasnije i srpsku modu.

Uz standardni repertoar priča o aktuelnim uspesima i popularnosti novih zvezda među glumcima i pevačima, ‘ Bazar ‘ je kao jedan od organizatora jugoslovenksog izbora za mis, na naslovnim stranama poklanjao veliku pažnju i kandidatkinjama ovog izbora.

U toku više od 45 godina postojanja , ‘ Bazar ‘ se menjao, usavršavao i prilagođavao trenutku kao i potrebama i željama svojih čitateljki. Časopis je u toku svog dugog postojanja uspeo da sačuva svoj osnovni moto da svojim čitateljkama ulepšava život i zato je i danas ostao u samom vrhu popularnosti ženske štampe i generalno štampe za porodicu. U ‘ Bazaru ‘ nećete naći tračeve i vulgarnosti ni primitivizma, već naprotiv lepu književnost, obrazovane članke, životne priče i recepte ukusnih jela.

Profil čitalaca uredi

Istraživanja su pokazala da je čitateljka ‘ Bazara ‘ savremena, ozbiljna žena koja se ne pita za godine, srednjeg i visokog obrazovanja i jasnog pogleda na svet. Dodatne analize ukazuju da su čitateljke ovog časopisa ekonomski samostalne, između 28 i 55 godina starosti. Ispostavilo se, da je u jednoj porodici moguće, da čak tri generacije čitaju ‘Bazar’ . Petinu čiatalačke publike ipak predstavljaju muškarci.

Nagrada uredi

Početkom 2001. godine ustanovljena je nagrada "Žensko pero" za najbolje prozno delo, roman ili zbirku pripovedaka koje je napisala žena, pod pokroviteljstvom Madlene Cepter Arhivirano 2014-01-16 na Wayback Machine-u koja je bila i darodavac nagrade. Cilj nagrade je da podstiče i promoviše žensko književno stvaralaštvo.

Tajna uspeha i dugovečnosti "Bazara" koji je postao prepoznatljiv srpski brend u oblasti štampanih medija je u tome što je pouzdan, što ima pravu meru korisnog i zabavnog i što, iznad svega, voli i poštuje žene.

Vanjske veze uredi