Politički zatvorenik

Politički zatvorenik je izraz koji u svom najširem smislu označava svaku osobu kojoj je državna vlast ograničila slobodu kretanja - smještanjem u zatvor, koncentracioni logor, pritvor ili kućni pritvor - iz političkih razloga. U svom tradicionalnom značenju se pod time podrazumijevaju osobe osuđene na zatvorske i druge kazne zbog tzv. političkih krivičnih djela kao što su veleizdaja, "subverzija", "kontrarevolucija" ili "ugrožavanje ustavnog poretka". Kolokvijalno značenje pojma označava osobe koje su zatvorene što su svojom djelatnošću predstavljale opoziciju, prijetnju ili smetnju nekoj totalitarnoj, autoritarnoj ili opresivnoj vlasti.

U potonjem smislu izraz "politički zatvorenik", pogotovo u drugoj polovici 20. vijeka, ima pozitivne konotacije, te se obično vezuje uz osobe koje uživaju reputaciju disidenta ili borca za slobodu te zbog toga uživa simpatije u međunarodnoj javnosti. Zbog tih razloga države i režimi koje zatvaraju ljude iz političkih razloga nikada ne koriste izraz "politički zatvorenik", dok, nasuprot tome, nije rijedak slučaj da mnoge zatvorene osobe iz propagandnih razloga sebe proglašavaju političkim zatvorenicima.

Djelomično u nastojanju da se izbjegnu političke zloupotrebe pojma, neke organizacije za zaštitu ljudskih prava, kao što je Amnesty International, su uvele širi pojam tzv. zatvorenika savjesti.

Najpoznatiji politički zatvorenici uredi

Na području bivše Jugoslavije uredi

Povezano uredi

Literatura uredi