Poliklet je vajar iz klasičnog perioda u umetnosti stare Grčke. On je zajedno sa Fidijom, Mironom i Kresilasom stvorio grčki klasični stil.

Diskoforos

Iako nije sačuvano ni jedno njegovo originalno delo, pisani izvodi navode na rimske mermerne kopije Polikletovih skulptura, preko kojih poznajemo njegovo delo. Ključni element njegovog stila je upotreba opuštene i izbalansirane poze izmeštenog težišta, koja je danas poznata kao kontrapost. Kontrapost je doprineo dotad neviđenoj naturalnosti skulpture, što ga je učinilo slavnim. Najpoznatije su njegove skulpture bogova i atletičara, livene u bronzi, pored monumentalne statue boginje Here načinjene od slonovače i zlata - Hrizelfantinska tehnika.

Poliklet je svesno stvorio novi pristup skulpturi - napisao je delo o proporcijama - Kanon, gde je do detalja razradio prporciju i anatomiju tela. Čak je izlio u bronzi statuu mladića kao praktičan primer svog kanona. Na žalost, skulptura nije sačuvana. Iz pisanih izvora saznajemo da je, prema Polikletu, skulptura trebalo da bude sastavljena od jasno definisanih i proporcionalnih delova, baziranih na idealnoj matematičkoj proporciji i ravnoteži. Jasno je da se jako oslanjao na Pitagoru i intervale muzičke skale.

Poliklet i Fidija predstavljaju prvu generaciju grčkih skulptora koji su imali svoju školu. Polikletova škola je trajala bar tri generacije. Poznato je dvadesetak skulptora koji su potekli iz ove škole, a izdvajaju se po primeni principa rvnoteže i diferencijacije pojedinih delova. Najpoznatiji učenici su bili Skopas i Lisip.

Njegov sin, Poliklet mlađi, živeo je u 4.v.pne. Iako je bio takođe skulptor, najveću slavu je postigao kao arhitekta. On je projektovao veliko pozorište u Epidaurusu.

Dela uredi

  • Doriforos (kopljonoša), 450-440.g.pne. - uzor otelotvorenja klasičnog ieala ljudske lepote.
  • Amazonka
  • Hera
  • Diskoforos
  • Dijadumenos
  • Hermes
  • Astralizontes