Polikarpovo pismo Filipljanima

Polikarpovo pismo Filipljanima (grčki: Τοῦ ἁγιοῦ Πολυκαρποῦ ἐπισκοποῦ Σμυρνῆς καί ἱερομαρτυρος πρός φιλιππῆσους ἐπιστολ) je tekst koji je ranokršćanski apostolski otac Polikarp oko godine 107. ili 108. poslao kršćanskoj zajednici u gradu Filipi.


"Sv. Polikarp je napisao mnogo pisama, kako nam svjedoči Irenej, sačuvano je, međutim, samo jedno ono upućeno Filipljanima, iste godine (107-108) kad je sv. Ignacije Antiohijski prošao kroz Smirnu. Stanovnici Filipa su zatražili od Polikarpa pisma sv. Ignacija, koja im on šalje, dodavši i jedno svoje. Filipljani ga, ujedno, zamoliše da pokuša popraviti i skandal prouzročenom od svećenika Valenta, zbog njegove škrtosti. Pozivajući se na sv. Pavla, potiče Filipljane na vjeru, nadu i ljubav. U poslanici govori o načinima služenja Gospodinu i nužnosti uklanjanja od Doketa, heretika koji negiraju Isusovo čovjšetvo. Poput Ignacija, i on oštro osuđuje ovu sektu, osobito njezina predstavnika Marciona. Možda je na njega mislio kad je napisao: "Tko niječe uskrsnuće i sud, prvorođenac je Sotone".

U poslanici Polikarp donosi i pravila o molitvi, strpljivosti, čistoći, te ističe opasnosti škrtosti i idolatrije. U pismu se navode i mnoge opomene muževima, ženama, udovicama, mladima i đakonima.

NAUK - Utjelovljenje, muka i smrt na križu, osnovne su teološke teme u Polikarpovoj poslanici Filipljanima. Ako netko ne propovijeda da Krist nije došao u tijelu, taj je antikrist. Tko ne vjeruje u poruku križa pripada sotoni.

Zanimljivo je da Polikarp ne spominje prisutnost kojeg biskupa u Filipima, nego samo govori o potrebi poslušnosti prezbiterima i đakonima. Značajan je i opis uzornog prezbitera. Treba znati suosjećati i biti milosrdan sa svima, ne zapuštati udovice, bolesne, siromašne...

Polikarp jako preporučuje dijeljenje milostinje.

Zanimljiv je i njegov stav prema državnoj vlasti: Molite također i za kralja, za suce i upravitelje, i za one koji nas progone i mrze i za protivnike križa; tako će plod koji donosite biti vidljiv svima, i vi ćete biti u tome savršeni"."[1]

Izvori uredi

  1. Prema raznim autorima, priredio A. Mišić, Zagreb, 1989. Filozofski fakultet Družbe Isusove u Zagrebu

Vanjske veze uredi