Sudarij iz Ovieda

(Preusmjereno sa stranice Pokrov iz Ovieda)

Sveti Sudarij iz Ovieda (španski: Santo Sudario de Oviedo, poznat i kao Pokrov iz Ovieda (španski: pañolón de Oviedo) je katolička relikvija koja se čuva u Katedrali grada Oviedo u Španiji. Predstavlja komad krvave tkanine razmjera 84 x 53 cm, koja je po predaji bila omotana oko Isusove glave nakon što je njegovo tijelo skinuto sa križa gdje je bio razapet. Za razliku od mnogo poznatijeg Torinskog pokrova, na njemu nema neposrednih tragova iz kojih bi se mogao razbrati Isusov lik.

Relikvijar u kome se nalazi Sudarij iz Ovieda.

Prvi put se spominje 570. u djelu Antonina iz Piacenze, koji je naveo da se čuva u samostanu sv. Marka kraj Jeruzalema. Godine 614. je za vrijeme bizantsko-perzijskog rata Jeruzalem i okolicu zauzela perzijska vojska pod generalom Šahrabarazom. Perzijanci su tada zaplijenili veliki broj Isuovih relikvija, uključujući i Istinski križ. Sudarij je, međutim, prokrijumčaren u sjevernu Afriku, a odatle u Španiju.

Godine 840. je radi njegovog čuvanja u Oviedu sagradio kapelu Alfonso II od Asturije. Sudarij se vjernicima pokazuje tri puta godišnje - na Veliki petak, 14. i 21. septembra.

Sudarij je, slično kao i Torinski pokrov, bio predmetom raznih istraživanja koja pokušavaju utvrditi njegovu autentičnost; ta su istraživanja dala proturječne rezultate.

Literatura uredi

Eksterni linkovi uredi