Mahdijski pohod

(Preusmjereno sa stranice Pohod na Mahdiju)

Mahdijski pohod ili Mahdijski križarski rat (italijanski: Crociata di Mahdia) dogodio se 1087. godine, kada su združene pomorske snage Genove i Pise, uz podršku Papinske Države i Amalfija, napale grad Mahdija na obali Sjeverne Afrike (današnji Tunis), sjedište tadašnjeg Ziridskog Emirata. Casus belli za napad su bile piratske aktivnosti ziridskog vladara Tamima pred italijanskim obalama, kao i pomoć koju je pružao preostalim muslimanskim uporištima na Siciliji tokom Normanske invazije Sicilije.

Mahdijski pohod
Segment križarskih ratova
Datum 1087
Lokacija Mahdija (u današnjem Tunisu)
Ishod djelomična italijanska pobjeda
Sukobljene strane
Republika Pisa
Republika Genova
Republika Amalfi
Papinska Država
Ziridska dinastija
Komandanti i vođe
Ugo od Pize Tamim
Snage
nepoznato nepoznato
Žrtve i gubici
nepoznato nepoznato

Saveznici koje je vodio Ugo od Pize, a podršku davala uticajna talijanska plemkinja Matilda od Toskane, su od pape Viktora III dobili indulgenciju, zbog čega se pohod često naziva jednim od ili pretečom kasnijih križarskih ratova. Savezničke snage su uspjele zauzeti grad, ali su ga nakon godinu dana bile prisiljene napustiti. Usprkos toga je slavljen kao veliki uspjeh, dijelom zato što su Genova i Pisa od ziridskih vladara ishodili trgovačke povlastice, a dijelom i zbog bogatog plijena kojim je financirana dogradnja Katedrale u Pisi.

Pohod je također ovjekovječen i u pjesmi Carmen in victoriam Pisanorum, koja je kasnije privukla pažnju historičara kao model za kasniju križarsku književnost.

Literatura uredi

  • Erdmann, Carl. The Origin of the Idea of Crusade, tr. Marshall W. Baldwin and Walter Goffart. Princeton University Press, 1977.
  • Cowdrey, H. E. J. "The Mahdia Campaign of 1087." The English Historical Review, 92:362 (January, 1977), 1–29.