Poov zakon (engl. Poe's law) je internet poslovica koja odražava činjenicu da je bez jasne indikacije o namjeri autora, teško ili gotovo nemoguće utvrditi razliku između iskrenog fundamentalizma i satirične parodije na fundamentalizam.[1] Zakon je dobio ime po Nejtanu Pou, koji ga je prvi definisao.

Zakon i značenje uredi

Poov zakon glasi:[2]

Bez namigujućeg smješka ili druge nesumnjive oznake humora, nemoguće je napraviti parodiju na fundamentalizam koju neko neće shvatiti ozbiljno.

Suština Poovog zakona je da je parodija nešto što je po prirodi stvari ekstremno, te je nije moguće razlikovati od iskrenog ekstremizma.

Posledica Poovog zakona je obrnut fenomen, iskrena fundamentalistička uvjerenja se miješaju sa parodijom.[2]

Sledeća posledica, koja proizilazi iz sumnje koju proizvodi prva posledica je poznata kao Poov paradoks. Paradoks je da svaka nova osoba ili ideja koja je dovoljno ekstremna da bi bila prihvaćena od strane ekstremističkih grupa rizikuje da bude odbijena zbog sumnje da se radi o parodisti ili parodiji.

Istorija uredi

Izjava koja je danas poznata kao Poov zakon prvi put je formulisana 2005. na internet sajtu christianforums.com u debati o kreacionizmu. Originalna izjava je glasila:

Without a winking smiley or other blatant display of humor, it is uttrerly impossible to parody a Creationist in such a way that someone won’t mistake for the genuine article.

[3]

Reference uredi

  1. Aikin, Scott F., Poe's Law, Group Polarization, and the Epistemology of Online Religious Discourse (23. januar 2009.). Dostupno na SSRN (apstrakt): http://ssrn.com/abstract=1332169
  2. 2,0 2,1 Chivers, Tom (23. oktobar 2009.). „Internet rules and laws: the top 10, from Godwin to Poe”. The Telegraph.  (en)
  3. „Big contradictions in the evolution theory”. 11. avgust 2005.. Arhivirano iz originala na datum 2014-05-22. Pristupljeno 2011-07-05. 

Vanjske veze uredi