Podizanje križa (Rubens)

Podizanje križa
Peter Paul Rubens, 1609.
ulje na platnu , 462 × 339 cm
Katedrala Djevice Marije u Antwerpenu, Antwerpen

Podizanje križa, središnji retabl monumentalnog triptiha u Antwerpenskoj katedrali koji je u duhu protureformacije i baroka naslikao Rubens.

Cijeli triptih.

Historija uredi

Oltarni triptih je izvorno bio naslikan za crkvu sv. Walburgisa, a sada se nalazi u Antwerpenskoj katedrali. Za Napoleonove vladavine, slike su, zajedno sa "Skidanje s križa (Rubens)" bile prebačene u Pariz, a vraćene su tek koncem 19. vijeka.[1]

Odlike uredi

Formalno i emocionalno, gledatelji su uvučeni u samu sliku, potaknuti da se poistovjete s Isusovom patnjom. Kompozicija (likovna) se temelji na snažnoj dijagonali Krista na križu, čija je težina istaknuta mišićavim tijelima koja se grčevito bore u težnji da ga podignu u uspravan položaj. Trunka realizma se nalazi u prikazu psa koji laje u lijevom kutu čije je krzno minicuozno materijalizirano.

Slika suprotstvalja surovu snagu krvnika s Kristovom prosvećenom duhovnošću. Dok oni guraju i vuku ne bi li podigli križ, Krist se lakoćom uzdiže prema Nebesima, usprkos vidljivoj boli od trnove krune na glavi i ćavala u šakama i stopalima. Njegovo tijelo je najosvjetljeniji dio slike, čime nas slikar podsjeća na njegov sinonim kao “Svjetla svijeta”. Iznad njegove glave lebdi, kao bez težine, natpis na latinskom, grčkom i hebrejskom na kojemu se Krist ističe kao “kralj Židova”.

Izvori uredi

  1. Larkin Dunton, The World and Its People, Silver Burdett, 1896., str. 164.

Veze uredi

Vanjske veze uredi