We begin bombing in five minutes

We begin bombing in five minutes (sh. Počinjemo sa bombardovanjem za pet minuta) je šala koju je 11. avgusta 1984. izgovorio američki predsednik Ronald Regan, tokom kampanje za predsedničke izbore, dok se pripremao za nedeljno obraćanje naciji na Nacionalnom javnom radiju. Regan se obratio radio tehničarima dok se vršila tonska proba:

Moji dragi Amerikanci, zadovoljan sam što mogu da vam kažem da sam danas potpisao zakon koji će staviti Rusiju van zakona zauvek. Počinjemo sa bombardovanjem za pet minuta.

Šala je bila parodija na uvodnu rečenicu govora toga dana:[1]

Moji dragi Amerikanci, zadovoljan sam što mogu da vam kažem da sam danas potpisao zakon koji će dozvoliti đačkim verskim grupa da počnu da uživaju pravo koje im je dugo bilo zabranjeno - slobodu da se okupljaju u javnim srednjim školama tokom vannastavnih časova, kao što je i dozvoljeno drugim đačkim grupama.

Nasuprot popularnoj zabludi, ovaj gad nije bio javno emitovan preko radija, već je kasnije procureo u javnost.[2] Tokijske novine Jomiuri Šimbun je izvestio u oktobru 1984. da je Sovjetska dalekoistočna armija stavljena pod uzbunu kada je Reganovo obraćanje obznanjeno i da uzbuna nije povučena narednih 30 minuta. Neimenovani pomoćnik američkog kongresmena Majkla Barnsa je potvrdio da je Pentagon bio svestan uzbune.[3] Nema izveštaja o bilo kakvom promenu stepena DEFCON-a za SAD.

Iako to nije bio prvi put da se Regan šali tokom govora ili obraćanja naciji, zvanična sovjetska novinska agencija TASS je osudila šalu, objavivši da „SSSR osuđuje ovaj neprijateljski napad bez presedana od strane američkog predsednika“ i da je „ovaj način ponašanja je u suprotnosti sa velikom odgovornošću koju nose šefovi nuklearnih država zarad sudbine njihovih sopstvenih naroda i čovečanstva“.

Reference uredi

  1. http://www.reagan.utexas.edu/archives/speeches/1984/81184a.htm Arhivirano 2016-03-07 na Wayback Machine-u Radio Address to the Nation on Congressional Inaction on Proposed Legislation
  2. Deseret News: Ronald Reagan's 10 Best Quotes
  3. "Pentagon confirms Soviets were on war alert", Pacific Stars and Stripes, October 14, 1984, p4