Počelo (grčki ἀρχή arhe - početak, počelo, ono najdonje nečega) je pojam starogrčke filozofije koji označava ono od čega sve nastaje. Počelo predstavlja neki meta element, pratvar od koje sve nastaje i koja se sadržava u svemu.

Razvoj uredi

Predsokratovci uredi

Pojam se često spominje kod Miletske škole i drugih starogrčkih filozofa koji su htijeli otkriti od čega je nastao svijet. Za njih, arhe je osnovna građa, »pratvar«, »prauzrok« ili počelo od kojeg je sazdana priroda (Tales, Heraklit, Empedoklo i dr.).[1]

Anaksimen smatra da sve nastaje od zraka, Tales od vode, a Anaksimandar je govorio da je počelo svijeta apeiron (beskonačno i neizmjereno).

Aristotel uredi

Za Aristotela, pojam arhe znači metafizička ili spoznajna osnova zbiljnosti.[1] Aristotel traži počelo koje je od svih najpostojanije, polazeći od logičke premise: nemoguće je da ista stvar i bude i ne bude.[2] No, onima koji se oslanjaju na čula, može izgledati da nešto i biva i ne biva. Aristotel odgovara da "odbacujuće" ima još nešto od onoga što odbacuje, i nužno je od onoga što nastaje da nešto već jest.[3] Dakle, propada li štogod, prisutno je neko biće, a nastaje li, nužno je da bude ono iz čega i po čemu nastaje, što opet ne ide u beskonačno.

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 Hrvatska enciklopedija
  2. Aristotel, Metafizika (str. 87), Zagreb, 2001.
  3. Aristotel, Metafizika (str. 102), Zagreb, 2001.

Vidi još uredi

Vanjske poveznice uredi