Pljačka Jeruzalema (10. vijek pne.)

Pljačka Jeruzalema je naziv za incident koji se opisuje u Prvoj knjizi o kraljevima, te, uz određene varijacije, Drugoj knjizi ljetopisa hebrejske Biblije (Stari zavjet). Prema tim izvorima je u 5. godini vladavine kralja Rehoboama, a nakon smrti njegovog oca Solomona, Kraljevina Juda napadnuta od egipatskog faraona Šišaka (hebrejski: שישק,), pri čemu su faraonu pomagale i kušitske pomoćne trupe. One su zauzele i opljačkale veliki broj utvrđenih gradova na brdima, uključujući i Jeruzalem. Šišak je tom prilikom opljačkao i Solomonov hram. Rehoboam je poslije zlatne štitove svog oca morao zamijeniti brončanima.

Opsada Jeruzalema

Bog Amun-Re sa imenima hebrejskih gradova za koje Shoshenq I tvrdi da ih je zauzeo
Datum cca. 925. pne.
Lokacija Jeruzalem
Ishod egipatska pobjeda
Jeruzalem opljačkan
Sukobljene strane
Kraljevstvo Juda Egipat
Komandanti i vođe
Rehoboam Shoshenq I
Snage
malobrojna vojska velika vojska
Žrtve i gubici
nepoznato nepoznato

Biblijski izvore kako je Šišak raspolagao s vojskom od 60.000 konjanika i 1200 bojnih dvokolica, odnosno da mu je Rehoboam mirno predao zatraženo blago iz hrama kako bi izbjegao krvoproliće.

Historičari su biblijske navode djelomično potvrdili kada je u egipatskom gradu Karnaku, u malom hramu boga Amuna kraj el-Hibeha, pronađen reljef koji je dao izraditi faraon Shoshenq I, i na kome se prikazuje faraon kako vodi zarobljenike. Tekst spominje gradove koje je faraon osvojio; većina njih pripadaju Kraljevstvu Izrael, ali također spominju i neke gradove koje je Rehoboam, prema Bibliji, dao utvrditi.

Datume kada se Šošenkov pohod mogao dogoditi historičare smještaju u period između 925. pne. i 917. pne.

Izvori uredi

Eksterni linkovi uredi