Please Please Me (pjesma)

Please Please Me je druga singl ploča koju su objavili Beatlesi u Britaniji, i njihova prva ploča izdana u Americi. Please Please Me je također naslov prvog albuma Beatlesa, kojeg su snimili da iskoriste veliki uspjeh singl ploče.[1] Pjesmu je za sastav komponirao John Lennon (iako je zbog ekonomičnosti potpisana sa Lennon/McCartney),[2] mada je na konačan oblik značajno utjecao njihov tadašnji producent George Martin.[3]

"Please Please Me"
Singl koji izvodi The Beatles
s albuma Please Please Me
A stranaPlease Please Me
B strana"Ask Me Why"
Datum izdanja1963
FormatSingl ( 7")
SnimanjeBBC Studios
Žanrpop rock
Trajanje2:03
IzdavačParlophone
AutoriJohn Lennon&Paul McCartney
The Beatles – kronologija singlova
"Love Me Do" Please Please Me (1963) "From Me to You"

Please Please Me se 22. februara 1963 popela na # 1 na ljestvicama popularnosti po časopisu New Musical Expressu (najpoznatija top lista u to vrijeme) i Melody Makeru, ali je dosegla samo # 2 na top listi Record Retailer (ova lista je danas referentna za Veliku Britaniju i zove se UK Singles Chart, i danas se najčešće citira.

Na orginalnoj britanskoj verziji ploče B strana bila je pjesma Ask Me Why, isti singl izdan je i u Americi ali nije izazvao nikav veći odjek, ali kad je reizdan 3. januara 1964, ali ovaj put sa pjesmom From Me to You na B strani, dospio je na #3 američke ljestvice US Hot 100.

O pjesmi uredi

Sa svojim prvim singlom Love Me Do Beatlesi su ostvarili relativno skroman uspjeh, i izvan Liverpoola i Hamburga još uvijek gotovo nitko nije čuo za njih. To je bilo zato, jer upravo kad su izadali Love Me Do i kad se on popeo na britanske ljestvice, oni nisu bili u mogućnosti aktivno promovirati svoju ploču, jer su imali ugovoren drugi nastup u Hamburgu. No njihov muzički producent, George Martin, osjetio da je treba izdati drugu ploču i odlučio je ići naprijed s drugim singlom.

Please Please Me je zato imala potpuno drugačiju povijest, George Martin je u kasnijim intervjuima rekao da je izvorna verzija ove pjesme bila je "prilično dosadna", prespora i kao takva imala bi malo izgleda da bude veliki hit. Čak je izjavio: "da se dvoumio da za drugu ploču izda njihovu ranije snimljenu skladbu How Do You Do It?, od kompozitora Mitcha Murraya" na to su mu Beatlesi rekli da njih jedino zanima snimanje i izdavanje vlastitog materijala. George Martin je na kraju pokazao sluh za njihove želje, i odslušao drugu verziju Please Please Me. Lennonova prva verzija pjesme Please Please Me, bila je nešto poput bluesa, sporog tempa. Lennon je kasnije rekao: "Sjećam se dana kad sam to napisao, slušao sam Roy Orbisona kako pjeva svoju Only Lonely, ili tako nešto. A ja sam oduvjek htio nešto smućkati na riječi pjesme Bing Crosbya Molim te prisloni uho na moje molbe. igru riječi sa dvostrukom upotrebom riječi molim. Tako je moja Please Please Me ispala kombinacija Roy Orbisona i Bing Crosbya.[3] Orginalna prva verzija pjesme, bila je pjevački skromna, bez neke harmonijske igre ili odgovora, a nije imala niti uvodni dio s usnom harmonikom.

Kad ju je prvi put čuo George Martin je rekao "to treba dobro začiniti" i odmah zatim upitao Beatlese da razmotre veće promjene na kompoziciji, uključujući i ubrzanje tempa. Kad su se vratili u studio 26. novembra 1962, aranžman pjesme bio je radikalno izmijenjen, a nakon nakon što su 18 puta snimili, George Martin je rekao da će to biti njihov prvi veliki hit.[4]

Izvođači uredi

  1. John Lennon - pjevač, , usna harmonika, ritam gitara
  2. Paul McCartney - pjevač, bas gitara
  3. George Harrison - pjevač, solo gitara
  4. Ringo Starr - pjevač, bubnjevi

Izvori uredi

  1. Norman, Philip (1993). Shout!. London: Penguin Books. ISBN 0-14-017410-9. 
  2. MacDonald, Ian (1998). Revolution in the Head. London: Pimlico. ISBN 0-7126-6697-4. 
  3. 3,0 3,1 The Beatles (2000). The Beatles Anthology. London: Cassell& Co. str. 90. ISBN 0-304-35605-0. 
  4. Lewisohn, Mark (1988). The Complete Beatles Recording Sessions. str. 23.