Plavoleđa mišjakinja

Plavoleđa mišjakinja (Urocolius macrourus) nastanjuje subsaharske predjele na sjeveru do jugozapadne Tanzanije na jugu. Endem je subsaharske Afrike, ali nije ugrožena vrsta. Ima sedam podvrsta. Postoji dosta poštanskih markica sa likom ove ptice.

Plavoleđa mišjakinja
Status zaštite

Status zaštite: Niska zabrinutost (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Coliiformes
Murie, 1872.
Porodica: Coliidae
Swainson, 1837.
Rod: Urocolius
Vrsta: U. macrourus
Dvojni naziv
Urocolius macrourus
Linnaeus, 1766.

Opis uredi

Perje joj je sivkaste boje, sa svijetloplavom pjegom iza glave.[1] Jako je društvena. U jatima se nalazi i do 30 ptica koje se po noću stišću zajedno. Mogu okretati dva vanjska prsta po želji: dva naprijed a dva nazad, tri naprijed a jedan nazad ili sva četiri naprijed. Noge mogu jako razmaknuti, pa ih se često viđa kako stoje s jednom nogom na jednoj, a drugom na drugoj grani. Duge su 32-39,8 cm uključujući i rep. Teške su 34-62 grama. Rep im je tanak i dug, a u mužjaka je veći nego u ženki.

Ponašanje uredi

Plavoleđa mišjakinja je vrlo društvena ptica koja živi u skupinama od 20-30 jedinki, koje se zajedno čiste, hrane i razmnožavaju. Uglavnom se hrani zelenim listovima koje polako probavlja, a osim toga uzima i voće, sjemenje i kukce.

Razmnožavanje uredi

Gnijezdo je neuredno, oblika šalice. Napravljeno je od biljnog materijala i ispunjeno lišćem. Jaja su bijele boje, a imaju crvenkastosmeđe točkice. Obično dva do četiri jajeta, koja inkubiraju oba spola 12-14 dana. Mladi se brzo razvijaju, počinju letjeti sa 16-18 dana.

Galerija uredi

Izvori uredi

Vanjske poveznice uredi

 U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Plavoleđa mišjakinja
 Wikivrste imaju podatke o: Plavoleđoj mišjakinji