Planirana zastarjelost

Planirana zastarjelost ili ugrađena zastarjelost[1] u industrijskom dizajnu je politika namjernog planiranja odnosno dizajniranja dobara ograničena uporabna života, radi toga da bi ta dobra postala zastarjela ili nefunkcionalna nakon određenog vremena.[1] Planirana zastarjelost nosi moguće dobrobiti za proizvođača jer da bi mogao i dalje rabiti proizvod, potrošač je prisiljen opet kupiti, bilo od istog proizvođača (zamjenski dio ili noviji model) ili od konkurenata koji se također mogu osloniti na planiranu zastarjelost.[1]

U nekim slučajima se rabi namjerna deprekacija starijih inačica tehnologije radi smanjenja troškova podrške, posebice u softverskoj industriji. Iako bi se ovo moglo smatrati planiranom zastarjelošću, razlikuje se od klasična oblika po tome što je potrošač obično svjestan ograničenosti vijeka podrške proizvodu, jer je to navedeno u ugovoru o licenciji.

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 1,2 „Computer Electronics : Blu-Ray”. ComputerInfoWeb.com. 2008.. Arhivirano iz originala na datum 2007-11-01. Pristupljeno 20. rujna 2008. 

Vanjske veze uredi