Kardamonske planine

(Preusmjereno sa stranice Planine Krâvanh)

Kardamonske planine, znane i kao planine Krâvanh (kmerski: ជួរភ្នំក្រវាញ Chuor Phnom Krâvanh; tajlandski: ทิวเขาบรรทัด Thio Khao Banthat) su planinski lanac koji se proteže kroz jugozapadnu Kambodžu i istočni Tajland. Na jugoistoku se nadovezuju na Slonovske planine, drugi veliki planinski lanac u Kambodži. Najviši vrh je Phnom Aural (1,813 m), ujedno i najviši vrh Kambodže, dok su ostali važni vrhovi Phnom Samkos (1,717 m), Phnom Tumpor (1,516 m) i Phnom Kmoch (1,220 m).

Kardamonske planine / planine Krâvanh
ជួរភ្នំក្រវាញ (kmerski) / ทิวเขาบรรทัด (tajlandski)
Ilegalni kamp za sječu šuma na planinskom lancu
Koordinate 12°00′″N103°15′″E
Najviši vrh Phnom Aural (1,813 m)
Ostali vrhovi Phnom Samkos (1,717 m)
Phnom Tumpor (1,516 m)
Phnom Kmoch (1,220 m)
Dužina 300 km
Širina 70 km
Lokacija
Država  Kambodža
 Tajland
Geologija
Tip Planinski lanac
(metakonoglomerat)
Starost Kambrij
Karta
Kardamonske planine / planine Krâvanh na mapi Kambodže
Kardamonske planine / planine Krâvanh
Kardamonske planine / planine Krâvanh

Planina je naziv dobila po istoimenoj začinskoj biljci, čestoj na području Indijskog potkontinenta. Taj je naziv preuzet iz izvornog naziva na kmerskom jeziku, koji u prijevodu znači upravo to.

Na zapadnim obrincima lanca nalaze se guste kišne šume s oko 3,800–5,000 mm padalina na godišnjoj razini. S druge strane, istočni dio lanca, koji se nastavlja na Kambodžansku ravnicu, ima samo između 1,000 i 1,500 mm padalina na godišnjoj razini. Upravo se na tim obroncima još uvijek uzgajaju kardamon i papar.

Planina je znakovita po svom biodiverzitetu, posebice bogatstvu faune, te ima nekoliko zaštićenih područja, kako u Kambodži, tako i u Tajlandu. Dijelovi planinskog lanca su izrazito nepristupačni, što je uvelike doprinijelo očuvanju okoliša, međutim isti ti dijelovi poznati su i kao jedno od posljednjih utočišta Crvenih Kmera tokom Kambodžansko-vijetnamskog rata.