Tavor

(Preusmjereno sa stranice Planina Tabor)

Tavor ili Tabor (hebr. הר תבור, grč. Ορος Θαβωρ) je izdvojena planina visine 588 metara u istočnom delu Izraelske doline, u donjoj Galileji, 9 km jugoistočno od Nazareta. U hrišćanstvu se poštuje kao mesto Preobraženja Gospodnjeg. Na vrhu planine, postoje dva aktivna manastira: pravoslavni i rimokatolički. U svakom od njih veruju da je izgrađen na mestu Preobraženja.

Tavor
hebr. הר תבור, grč. Ορος Θαβωρ
Gora Tavor
Koordinate 32°41′14″N35°23′25″E
Visina 575 m
Lokacija
Država Sjeverni okrug, Izrael
Regija Donja Galileja
Najbliža mjesta Nazaret
Karta
Lua greška in Modul:Location_map at line 522: Unable to find the specified location map definition: "Module:Location map/data/Izrael" does not exist.

Poreklo imena uredi

 
Gora Tavor 1851.

Tavor (Taboureau) znači centralna kupola prostora. Tavorska gora je potpuno odvojena od lanca planina i zaobljen od baze do vrha, pa otuda ime. Gora Tavor se često uzima kao primer uzvišenog i veličanstvenog. Dakle, Prorok Jeremije poredi egipatskog cara, njegovu slavu i moć među narodima, sa Tavorom između planina (Jer 46:18).

Istorija uredi

 
Zvono i vrata pravoslavnog manastira na vrhu Tavorske gore

Novi Tabor se pominje u Bibliji kao granica zemljišta tri plemena Izrailjevih: Zavulonova, Isaharova i Nefalimova (Nav 19:22). Vrh planine Tavor je od Antioha Velikog (218. pne.) pa sve do rimskog osvajanja i uništenja Jerusalima bio utvrđeni grad. Tradicionalne crkvene zajednice od davnina priznaju goru Tavor za goru Preobraženja, iako se ime planine ne spominje u jevanđeljima.