Pješčane piramide

Pješčane piramide ili zemljane piramide su izuzetan prirodni fenomen. Nalaze se samo devet kilometara od Foče, pored starog puta prema Miljevini, i dalje prema Sarajevu i Kalinoviku, u selu Daničići na lokaciji Šljivovice. Zbog sporednog, zapuštenog i nefrekventnog puta, piramide su na istinskoj periferiji. pa zato nije ni čudo što su fočanske zemljane piramide gotovo nepoznate.

Pješčane piramide kod Miljevine (Foča)

U širem okruženju, prema Miljevini, nalazi se zapušteni rudnik mrkog uglja, što govori o specifičnom geomorfološkom sadržaju ovog zemljišta. U takvim područjima, kažu stručnjaci, moguće su erozije tla, kao što je ablacija. Radi se o vrsti erozivnog prirodnog djelovanja, pri kojoj se „odlamaju” dijelovi ili polovine brda. To se upravo dogodilo na prostoru gdje se izbočinama dijele dva ogromna udola.

Piramide su izgrađene od pjeskovite gline sa kojih je postepeno odnošen sitni materijal. Dugim nizom godina su vjetrovi, kiše, snjegovi, jaki mrazevi i ljetne vrućine ispirali, sušili, otpuhivali, učvršćivali i u prirodnom obliku sačinili piramide izgrađene od čvršćih blokova stijena sa impozantnim zašiljenim vrhovima. Upravo ti čvršći dijelovi su sačuvali sitniji materijal koji se nalazi ispod njih i stvorili ove rijetke oblike. Ovaj prirodni proces traje i danas. Ne postoje vjerodostojni podaci kada je došlo do ovih poremećaja i procesa, kada je formiran impozantan reljef koji odudara od okoline i plijeni pažnju. [1]

Slične piramide postoje u Koloradu, Tirolu ili Đavoljoj varoši kod Kuršumlije u Srbiji.

Putopisac Dragutin Deroko, koji je tridesetih godina prošlog vijeka prolazio kroz ove krajeve, prvi je ostavio značajno pisano svjedočanstvo o „piramidama”, kao svojevrsnom prirodnom fenomenu.

Reference uredi

  1. „Zemljane piramide”. Arhivirano iz originala na datum 2012-10-31. Pristupljeno 2016-02-07.