Pivka (rijeka)

Pivka
Pivka.JPG
Lokacija
Države  Slovenija
Hidrografija
Izvor
  – aps. visina
Zagorje (Općina Pivka)
555 m
Ušće
  – aps. visina
Postojnska jama
510[1] m
Dužina 27[1] km
Hidrologija
Ulijeva se u Rak, Reka, Vipava

Pivka (Piuca, tal.) je druga po veličini rijeka ponornica na julijskom Krasu (na jugozapadu Slovenije) duga 27 km, koja teče u Pivskoj i Postojnskoj kotlini, poznata kao graditelj Postojnske jame u koju ponire.

Geografske karakteristikeUredi

 
Pivka u Postojnskoj jami

Pivka izvire kod sela Zagorje u Općini Pivka ispod planine Gračišče (791 m n/v) na nadmorskoj visini od 555 metara[1] , ali glavni dotok vode dolaze iz nižih izvora u okolici Pivke te izvora ispod Tabora. Ostali pritoci Pivke su sa zapadnih padina Javornika i Snežnika. Glavnina vodotoka se formira od Zagorja do Matenje Vasi. Na svom toku Pivka je izdubila jezerca nazvana po obližnjim mjestima: Kalško jezero, Zagorsko jezero, Drskovško jezero i Parsko jezero. Pivka kroz Pivsku dolinu protiče kroz brojne okuke pa su na tom području česte poplave. Nakon 27 km toka po Pivskoj kotlini završava u Postojnskom kraškom polju gdje ispod brda Sovič ponire u Postojnsku jamu.

Njen podzemni tok u jami (5,2 km) najbolje se vidi u dvije spilje Črnoj i Pivki. Njen kasniji tok je tajna, nestaje u Planini, pretpostavlja se da najveći dio njenih voda završava u rijeci Rak pritoci Ljubljanice, a kod većih vodostaja izlijeva se u Reki-Timava i Vipavi.

IzvoriUredi

  1. 1,0 1,1 1,2 "Reke dolge" (slovenski). Statistički Ured Republike Slovenije. http://www.stat.si/letopis/1998/01_98/01-10-98.asp?jezik=en. Pristupljeno 28. 04. 2014. 

Vanjske vezeUredi