Pismo registarskih tablica

Na registarskim tablicama obično se koriste posebno razvijeni tipovi pisma. Najpoznatije je nemačko: FE-Schrift što je skraćenica od nemačkog fälschungserschwerende Schrift (u prevodu približno pismo koje se teško falsifikuje) koje se na registarskim tablicama vozila registrovanih u Nemačkoj koriste od novembra 2000. godine.

FE-Schrift na nemačkoj registarskoj tablici
Tablica slova i cifara FE-Schrift

Za razliku od tipa pisma koji se ranije koristio (prema standardu DIN 1451), nije više moguće vršiti izmene na tablici, upotrebom crne boje ili crne lepljive trake (npr. slovo P u R, ili cifru 3 u 8) pošto sada svi znakovi imaju jedinstven oblik. Parovi znakova, koji se inače lako mogu zameniti, kao npr. E i F, ili O i 0) dobili su drugačiji oblik , tako da se lakše razlikuju. Prepravljanje tablice otežava i to što je podloga od reflektujuće bele boje, tako da su prepravke pomoću obične bele boje, posebno noću, vrlo lako uočljive.

FE-Schrift je razvio nemački Savezni zavod za izgradnju puteva, u periodu od 1978. do 1980., kao rezultat pritiska terorističkih aktivnosti. Značajno učešće je imao Karlgeorg Hoefer (1914.2000.), koji je radio u Zavodu.

Sve oznake su visine 75 milimetara. Slova su široka 47,5 mm, cifre - 44,5 mm. Za manje tablice, koje se koriste na motociklima, oznake su visoke 49 mm, a slova su široka 31 mm a cifre 29 mm.

Neke zemlje poput Bosne i Hercegovine, Južnoafričke Republike, preuzele su FE-Schrift, a neke razvijaju sopstvene slične tipove pisma.

I u Srbiji se govori o mogućnosti upotrebe ovog tipa pisma na novim tablicama koje treba da se naprave pošto je prestala da postoji SCG.

Верзија са ћириличним писмом. uredi

Писмо регистарских таблица

Spoljašnje veze uredi