Piratska stranka

(Preusmjereno sa stranice Piratska partija)
Za ostala značenja, vidi Piratska stranka (razvrstavanje).

Piratska stranka je naziv kojeg su usvojile razne političke stranke u mnogo različitih zemalja. Piratske stranke podržavaju civilna prava, izravnu demokraciju i sudjelovanje, reformu zakona o autorskim pravima i patentima, slobodno dijeljenje znanja, privatnost (osobnih) podataka, transparentnost, sloboda informacija i slobodno obrazovanje.

Znak Piratske stranke u Hrvatskoj se sastoji od stiliziranog jarbola sa obilježjem Hrvatskog Grba u obliku slova "P". Autor: Juraj Fleiss

Povijest uredi

Švedski "Piratparti", osnovan 1. siječnja 2006. pod vodstvom Rickarda Falkvingea, bila je prva Piratska stranka. Strankino ime je izvedeno od Piratbyran, organizacije koja se protivi intelektualnom vlasništvu. Članovi Piratbyrana su prijašnje osnovali BitTorrent stranicu The Pirate Bay. Grupa je odabrala "piratsku" oznaku, koja je bila upotrebljena od strane medija i filmske industrije u kampanjama protiv kršenja autorskih prava, kao pokušaj izbjegavanja negativnog značenja te riječi.

Stranke u drugim zemljama, kao Piratska stranka Austrije (osnovana u srpnju 2006.) i Piratska stranka Njemačke (Rujan 2006.), su inspirirane švedskim primjerom. U listopadu 2006., Piratske Internacionalne Stranke su osnovane kao krovna organizacija. U izborima Europskog Parlamenta 2009., Švedska Piratska stranka je primila 7.1 posto glasova, osvojivši dva mjesta i postižući prvo veliko dostignuće Piratske stranke u izborima. Njemačka Piratska stranka je uspjela osvojiti 8.9 posto glasova u Berlinskom izboru 2011.

Povijesno, ideali Piratskih stranki su djelomično bazirani na grupama poput Electronic Frontier Foundation i Chaos Computer Club, predstavljajući hakersku kulturu i vrijednosti usredištene na slobodu informacija i slobodnu razmjenu znanja.

Uppsala Deklaracija uredi

Na konferenciji 2009. Internacionalnih Piratskih stranki u Uppsali (Švedska), Europske Piratske stranke složile su se na zajedničku deklaraciju strankinih ciljeva za nadolazeće izbore u Europskom Parlamentu. Središnja pitanja deklaracije su:

• reforma autorskih prava, izuzeće ne komercijalnih aktivnosti iz autorskih regulacija, smanjenje trajanja zaštite autorskih prava, zabranu DRM tehnologija, oporbe medijskim ili hardverskim nametanjem;

• reforme zakona o patentima, posebno navodeći da patenti životnog vijeka (uključujući patente na sjemenkama i na genima) i softwareu ne bi trebali biti dopušteni;

• jačanje građanskih prava, transparentna vlada, brzo i pravično suđenje i sloboda govora; proširenje prava na anonimnost u komunikaciji.

Međunarodne organizacija uredi

Internacionala piratskih stranka uredi

Internacionala piratskih stranaka (PPI) su krovna organizacija nacionalnih Piratskih stranki. Od 2006. organizacija postoji kao labava unija nacionalnih stranki. Od listopada 2009., PPI ima status nevladine organizacije sa sjedištem u Belgiji. Organizacija je službeno osnovana na konferenciji od 16. do 18. travnja 2010. u Bruxellesu, kada su statute organizacije usvojile sve 22. nacionalne piratske stranke zastupljene na događaju.

PP Internacionalna zaklada pomaže da se osnuju Piratske stranke širom svijeta. Upravlja forumima i mailing listama za komunikaciju između nacionalnih stranki. PPI-em upravlja odbor, na čelu s Marcelom Kolaja (Češka) i Samirom Allioui (Nizozemska).

Pirati bez granica uredi

Pirati bez granica je internacionalna udruga pirata. Za razliku od PPI (koja prihvaća samo stranke kao članove s pravom glasa i organizacije kao članove koji promatraju), Pirati bez granica prihvaćaju pojedince kao članove. PWB sebe vide kao bazu za internacionalne projekte. Kroz globalnu suradnju, oni nastoje otkriti utjecaj multinacionalnih trgovačkih sporazuma na sve ljude na zemlji, i poticati slobodu i demokraciju. PWB potječe od nezavisnog odbora za koordinaciju Piratske stranke u zemljama njemačkog govornog područja, poznat kao DACHLuke (DACHL=Germany-Austria-Switzerland-Luxembourg).

Od PPI konferencije 2011. na 12/13.03.2011. PWB je "član promatrač" Internacionalnih Piratskih stranki. Prijašnji nezavisni projekt "pirate streaming" je postao dio Pirata bez granica od 03/05/2011.

Parti Pirate Fracophone uredi

U Parti Pirate Fracophone su organizirane Piratske stranke zemalja s Francuskog govornog područja. Trenutni članovi su Piratske stranke Belgije, Obale Bjelokosti, Francuske, Kanade i Švicarske.

Nacionalne Piratske stranke uredi

Izvan Švedske, Piratske stranke su započete u više od 40 zemalja, inspirirane od strane Švedske inicijative.


Izvori uredi

Pirati u regiji uredi