Piazzale Roma

(Preusmjereno sa stranice Piazzale Roma, Venecija)

Piazzale Roma je jedini venecijanski trg do kojeg je moguće doći automobilom, smješten u sestieru Santa Croce. Na trgu se nalazi venecijanska autobusna stanica, nekoliko zgrada velikih garaža i stajalište taksista. Odmah pored trga je stanica vaporetta na Kanalu Grande i Giardini Papadopoli, jedan od rijetkih gradskih parkova. Preko novog mosta Ponte della Costituzione sad je moguće puno brže stići do Željezničke stanice Santa Lucia, a preko mosta Ponte degli Scalzi pješke otići do centra grada. Nova žičara People Mover olakšava vozačima i turistima da se za tri minute prebace od Piazzale Rome do udaljenih parkirališta i luke na Tronchettu.

Piazzale Roma
Pogled na Piazzale Roma sa obližnje garaže
Pogled na Piazzale Roma sa obližnje garaže
Mjesto Venecija
Država  Italija
Otvorenje 25. april 1933.
Tip građevine trg
Koordinate: 45°26′17″N 12°19′05″E / 45.43799°N 12.31809°E / 45.43799; 12.31809
Piazzale Roma na karti Venecije
Piazzale Roma
Piazzale Roma

HistorijaUredi

 
Kraj žičare People mover na Piazzale Roma

Trg je izgrađen za vrijeme fašističke vladavine u Italiji i svečano otvoren 25. aprila 1933. godine, istovremeno kada je u promet pušten Ponte della Libertà, most preko lagune do kopna (tada zvan Littorio).

Tadašnji venecijanski gradonačelnik Massimo Cacciari predložio je u augustu 2008. da se trg preimenuje u Ponte della Costituzione jer je upravo tad izgrađen istoimeni most, željevši istovremeno naglasiti antifašizam Venecije jer je staro ime često vezivano uz uspjehe Benita Mussolinija i njegovog režima, no njegov prijedlog nije prošao.[1]

IzvoriUredi

Vanjske vezeUredi