Pišćanovec je naselje u Republici Hrvatskoj, u sastavu Grada Varaždinskih Toplica, Varaždinska županija.

Pišćanovec
Pišćanovec na mapi Hrvatske
Pišćanovec
Pišćanovec
Pišćanovec na karti Hrvatske
Županija Varaždinska županija
Općina/Grad Varaždinske Toplice
Geografske koordinate
 - z. š. 46.189 N
 - z. d. 16.430 E
Stanovništvo - - - - - - -(2001 / 2011 / 2021)
 - Ukupno 80
 - Broj domaćinstava 33
Pošta 42223 Varaždinske Toplice
Pozivni broj +385 042
Autooznaka

Položaj naselja

uredi

Piščanovec se nalazi 3 km južno od Varaždinske Toplice između desne obale rijeke Bednje i sjevernih padina Kalničkog gorja. Ima 80 stanovnika. Pripadaju mu zaselci Horvatovec i Vidobornjak (Vidobernjak). Nalazi se na lokalnoj cesti Varaždinske Toplice - Piščanovec - Čurilovec. Gospodarska osnova: vinogradarstvo, poljodjelstvo, stočarstvo i poduzetništvo.

Zaselak Horvatovec nalazi se uz cestu kroz lokalitet Preki za Vidobernjak i Piščanovec prema Kozjem hrptu i dalje na jug za Križevci, a prema zapadu kroz Čurilovec i Kalnička Kapela dalje kroz Ljubeščica prema glavnoj cesti Varaždin - Zagreb

Piščanovec sa svojim zaselcima pripada župi svetog Martina u Varaždinskim Toplicama.

Povijest

uredi

Krajem XVI. stoljeća i početkom XVII. stoljeća Piščanovec naseljavaju kalnički plemenitaši i plemići pridošli iz Hrvatskog primorja.

Po darovnici Ivana III. Draškovića od 18. lipnja 1647. plemenitim ljudima: Andriji Žust, Martinu Jakuš, Stanislavu Sišćan, Jurju Bočani, Jurju Gredelj, Ivanu Draganić, Jurju Ivanek, Grguru i Marku Horžić, Ivanu Horg, Ivanu Modrić i Marku Kurtić su pripali posjedi i u Piščanovcu. Prije toga pominju se, 1609. godine predci nekih od navedenih i to Stjepan Modrić, Stjepan Draganić, Kurtić i drugi u sporu oko posjeda Čurilovec i Piščanovec. Godine 1868. Zagrebački kaptol otkupljuje oveći posjed s oko 200 jutara šuma i polja zajedno s kurijom Piščanovec od Mirka pl. Drenovačkog za 24.000 forinti.

Zaselak Horvatovec dobio je ime po predijalistima Horvat (Horvathy, Horvath) - potomcima bana Ivana Horvata Nikoli - kako u zapisu iz 1483. godine stoji Mikon (što je u stvari oblik imena Nikola - Mikan, Mikonja) i unuk Nikole Ivan literat. Sin Nikole je bio i Ladislav. Svi su oni bili predijalisti Zagrebačkog kaptola. Godine 1401. otkupljuje neka obradiva zemljišta Ivan sin Nikole Horvata oko svojih predijalnih posjeda. Taj zapis se sačuvao u prijepisu Čazmanskog kaptola iz 1483. godine. Tako je Horvatovec dobio ime po predijalistima Horvat čiji su se prediji Ilinec i Domkovec nalazili u blizini, odnosno po vlasnicima zemljišta obitelji Horvat prozvano je naselje Horvatovec. Obitelj Horvat je od XIV. i XV. stoljeća prerasla do danas u rod.

Stanovništvo

uredi

Prema popisu stanovništva iz 2001. godine, naselje je imalo 80 stanovnika[1] te 33 obiteljskih kućanstava.[2]


Kretanje broja stanovnika 1857.-2001.[3]


Izvori

uredi

Literatura

uredi
  • Božena Filipan, Varaždinske Toplice i naselja – traganje za izvorima, Varaždinske Toplice, 2005, str. 243-244.
  • Nadniskupijski arhiv Zagreb (NAZ), Acta Capituli Antiqua, Fasc. 59 No 19
  • NAZ – Locus Credibilis – P 587;
  • Mate Šimundić, Rječnik osobnih imena, Matica hrvatska, 2004.
  • Ferdo Šišić Vojvoda Hrvoje Vukčić Hrvatinić i njegovo doba (1350-1416.), Zagreb, 1902


    Ovaj nedovršeni članak o naselju u Hrvatskoj: Pišćanovec treba dopuniti.
Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.