Pietro Tradonico

(Preusmjereno sa stranice Petrus Tradonicus Pola)

Pietro Tradonico (Petar Tradonik, Petar Tradenik, lat. Petrus Tradonicus; Pula, ? – Venecija, 13. septembar 864.), mletački dužd. Prema tradiciji bio je trinaesti dužd Mletačke Republike, iako je povijesno bio zapravo jedanaesti. Bio je ratnik, a ne administrator.

Grb Pietra Tradonica.

Podrijetlom je iz ugledne pulske plemićke obitelji koja se doselila u Veneciju. Izabran je za mletačkoga dužda prekinuvši tako dinastiju Partecipazija. Odmah nakon svojeg izbora imenovao je sina Giorgija suvladarem. Pošto je Giorgio umro prije njega, nije uspio u namjeri da zadrži duždovsku službu u obitelji sukcesijom. Bio je analfabet, a mletački državni arhivi još uvijek čuvaju neke dokumente koji sadržavaju njegov signum manus, uočljiv na dokumentima na mjestu potpisa. Sukobio se sa Saracenima oko Barija i Taranta, a koji su uspješno porazili Mlečane u boju kraj Suska (otočića južno od Pule), pa je stoga uz nedostatnu sreću ratovao s piratima koji su plovili vodama Jadrana. Ratovao je i protiv Slavena, pa je 839. godine krenuo velikom flotom protiv Neretljana da ih kazni zbog pljačkanja i ubijanja nekoliko mletačkih trgovaca koji su se vraćali iz Beneventa 834.–835. S hrvatskim knezom Mislavom koji je vladao Dalmacijom sklopio je mir kao i s neretljanskim princom Družakom (Drosaico, Marianorum judice). Njegov vojni pohod na Neretljane iz 840. nije uspio izgubivši više od 100 ljudi pa se morao vratiti u Veneciju. Neretljani su nastavili sukobljavati se s njim, pa su 846. provalili u Veneciju i opustošili susjedni lagunski grad Caorle. Tradonicovu je vlast ipak priznao Lotar I. koji je od Lotarova pakta iz 840. godine priznao nezavisnost Venecije i njihove vlasti nad lagunom sve do acquas salsas, što je Bizant priznao prije toga, imenovavši ga svojim spatarijem (lat. spatharius) i hipatom (lat. hypatus).

Godine 863. car Ludovik II. stigao je u Veneciju, no čini se da je tek od duždovanja Pietra Tradonica mletačka moneta izbacila naziv imperatora Zapada, zamijenivši ga s Criste salva Venecias.

Ubijen je 13. rujna 864. na izlazu s mise za godišnjicu posvete crkve sv. Zaharije, te je u atriju iste crkve pokopan. Urotnici su procesuirani i osuđeni, neki na smrtnu kaznu, a neki na progon.

Vanjske veze uredi


političke službe
prethodnik
Giovanni I Participazio
Mletački dužd
836.864.
nasljednik
Orso I Participazio