Petrovac na Mlavi

Za ostale upotrebe, v. Petrovac (razvrstavanje).

Petrovac na Mlavi je gradsko naselje u Srbiji u opštini Petrovac na Mlavi u Braničevskom okrugu. Prema popisu iz 2002. bilo je 7851 stanovnika (prema popisu iz 1991. bilo je 7728 stanovnika). Do 2007. godine zvaničan naziv naselja je bio Petrovac (Sl. glasnik Republike Srbije 129/07).

Petrovac na Mlavi


Centralni trg u Petrovcu na Mlavi

Osnovni podaci
Država  Srbija
Upravni okrug Braničevski
Opština Petrovac na Mlavi
Stanovništvo
Stanovništvo (2022) 7851
Geografija
Koordinate 44°22′22″N 21°25′05″E / 44.372833°N 21.418166°E / 44.372833; 21.418166
Nadmorska visina 124 m
Petrovac na Mlavi na mapi Srbije
Petrovac na Mlavi
Petrovac na Mlavi
Petrovac na Mlavi (Srbije)
Ostali podaci
Poštanski kod 12300
Pozivni broj 012
Registarska oznaka PT/PT


Koordinate: 44° 22′ 22" SGŠ, 21° 25′ 05" IGD

Petrovac je udaljen 116 km od Beograda, a sagrađen 1859. godine, po naređenju kneza Miloša Obrenovića, i koju mu nadene naziv po njegovom prijatelju, a na zahtev meštana sela Svine, krajinskom vojvodi i kasnije državnom savetniku Milutinu Petroviću Eri, mlađem bratu Hajduk Veljka Petrovića.

Stanovništvo

uredi

Prema popisu stanovništva iz 2002. godine u gradu živi 7.851 stanovnika.

Etnički sastav 2002.[1]
Narod Stanovnika %
Srbi 7.475 95,21%
Vlasi 57 0,72%
Makedonci 35 0,44%
Hrvati 27 0,34%
Crnogorci 22 0,28%
Romi 21 0,26%
Rumunji 19 0,24%
Jugoslaveni 18 0,22%
ostali 30 0,34%
nepoznato 103 1,31%

[2] Kretanje broja stanovnika

Geografski položaj

uredi
 
Pogled sa gradskog mosta na reku Mlavu u centru Petrovca na Mlavi

Grad se nalazi u dolini reke Mlave. Na području grada se ukrštaju važni putevi koji su vodili prema moravskoj dolini i dolinom Mlave prema Dunavu. Petrovac se nalazi na jednom od najznačajnijih pravaca u okviru Podunavskog regiona koji povezuje Bor, Žagubicu i Petrovac na Mlavi na jednoj sa Požarevcom i auto-putem Beograd-Niš, na drugoj strani.

Grad Petrovac na Mlavi, najveće i jedino gradsko naselje u okviru opštine, predstavlja industrijski, trgovački, zdrastveni, kulturni, saobraćajni i administrativni centar. Grad se nalazi u središnjem delu teritorije opštine, lociran neposredno na levoj i desnoj obali reke Mlave i na raskrsnici puteva koji povezuju Požarevac sa Žagubicom, a Veliku Planu, Žabare i Svilajnac sa Kučevom.

Školstvo

uredi
 
Gimnazija „Mladost“ u Petrovcu na Mlavi

U opštini Petrovac na Mlavi mrežu školskih ustanova čini 8 osmogodišnjih matičnih škola koje su locirane u Petrovcu i selima Šetonje, Veliko Laole, Burovac, Melnica, Rašanac, Ranovac i Oreškovica sa 25 područnih odeljenja i Srednja škola Mladost - Gimnazija opšteg smera sa odeljenjima Trgovačke i Ekonomske škole.

U Petrovcu na Mlavi postoji jedna predškoska ustanova-Dečji vrtić „Galeb“ koji sprovodi zaštitu dece od 18 meseci do predškoskog uzrasta.

Kultura

uredi
 
Crkva Vaznesenja Gospodnjeg

Nosilac kulturno-umetničkih aktivnosti je Kulturno-prosvetni centar u Petrovcu na Mlavi. Kulturne manifestacije se organizuju u zgradi Gimnazije i Domu kulture. Nekada je u gradu radio i bioskop „Delo“.

Petrovac na Mlavi ima Narodnu biblioteku „Đura Jakšić“ i Zavičajni muzej sa arheološkim odeljenjem, odeljenjem za istoriju umetnosti i odeljenjem za etnologiju.

Postoji i Udruženje likovnih umetnika Petrovac (ULUP) koje likovne stvaraoca sa teritorije opštine, a deluje i Klub književnika „Orfej sa Mlave“, sa sedištem u selu Kamenovu.

U Petrovcu na Mlavi živi veliki broj književnika od kojih su šestorica članovi Udruženja književnika Srbije (UKS). Među njima je najpoznatiji profesor književnosti Miroljub Milanović, autor nekoliko knjiga proze i knjige Pola veka ćutanja za koju je dobio prestižnu književnu nagradu Gospođin vir Centra za kulturu Požarevac.

U okviru Kulturno-prosvetnog centra radi i Pozorište, osnovano 1908. godine, koje od 1950. godine nosi naziv Pozorište Bata Bulić po Dragoljubu Bati Buliću, pravniku i revolucionaru, koji je između dva rata dao veliki doprinos radu pozorišta.

U gradu se nalazi crkva Vaznnesenja Gospodnjeg.

Privreda

uredi

Opština Petrovac na Mlavi je dugi niz godina imala status nedovoljno razvijenih područja. Obeležja nerazvijenosti proističu pravashodno iz nedovoljno razuđene privredne strukture. Visoko učešće u formiranju društvenog proizvoda ima primarni sektor, a znatno manji sekundarni i tercijalni. Industrijalizacija je započeta sa velikim zakašnjenjem i sprovedena je u skromnoj meri pa je izgrađen skroman broj preduzeća.

Svi glavni putni pravci prolaze kroz područje samog grada što ometa saobraćajne tokove i ugrožava vitalne funkcije grada.

U samom gradu vodoprivredna infrastruktura je razvijena. Kroz ceo grad je regulisano korito reke Mlave. Dolinom Mlave od Petrovca na Mlavi do Rašanca urađena je kanalska mreža za odvodnjavanje. Na istoj mreži izgradnjom pumpi i brana moguća je realizacija sistema sa navodnjavanje.

Osnovni problemi iz oblasti komunalne infrastruktrure sa kojima je suočena opština su pitanje vodosnabdevanja i deponovanja otpada. Gradski vodovod izgrađen 1973. godine snabdeva se vodom iz krasnog izvora u selu Šetonje. U vodosnabdevanju su prisutni određeni problemi jer potrebe prevazilaze kapacitet vodovoda, a nije izgrađeno ni postrojenje za preradu vode. Grad Petrovac na Mlavi ima izgrađenu primarnu i sekundarnu kanalizacionu mrežu dužine 15 kilometara kojom je obuhvaćeno oko 80% domaćinstava. Otpadne vode se izlivaju u Mlavu i zagađuju je.

Gradska deponija se nalazi pored puta Petrovac na Mlavi-Dobrnje, van grada na površini od oko 70 ari i namenjena je za odlaganje smeća iz domaćinstva. Na njoj više nema prostora za deponovanje otpada, pa je nužno obezbediti zemljište za proširenje. Za pripremu zemljišta i nove parcele, kao i za saniranje i rekultivacija postojeće potrebna su znatna materijalna sredstva što je ujedno i najveći problem.

U Petrovcu na Mlavi radi toplana kapaciteta 60.000 m² životnih prostora, ali je sada u funkciji 2/3 kapaciteta.

U gradu postoje zelena i stočna pijaca. Na udaljenosti od 2-3 kilometara nalaze se 2 groblja seoskog tipa bez kapele, a urađen je urbanistički projekat za izgradnju novog groblja na novoj lokaciji i započeti su radovi na izgradnji kapele u samom Petrovcu.

U gradu je uređen park na oko 5 hektara i obala Mlave sa uređenim kejom na levoj obali Mlave između 2 velika mosta i šetalištem na desnoj obali od pešačkog do Žabaraskog mosta.

Informisanje

uredi

U opštini radi: Radio-televizija „Mlava-medija“ sa sopstvenim radio i TV programom, Radio-televizija „Ruf“ koja program emituje i preko interneta, Radio Petrovac. Od početka 2013. godine, u Petrovcu se može pratiti i program televizije Laki koja u svim kablovskim sistemima emituje program za područje centralne i istočne Srbije kao i na internetu.

Zdravstvena i socijalna zaštita

uredi
 
Zdravstveni centar Petrovac

Zdravstvenu zaštitu organizuje i sprovodi Zdravstveni centar Petrovac, u čijem sastavu rade Dom zdravlja i bolnica opšteg tipa.

Socijalnu zaštitu organizuje i sprovodi Centar za socijalni za opštine Petrovac na Mlavi i Žagubica.

Sport

uredi

U opštini Petrovac na Mlavi fizička kultura je izuzetno razvijena. Najzastupljeniji je fudbal. Većina naselja ima fudbalske klubove. FK „Sloga“ iz Petrovca na Mlavi se takmiči u srpskoj ligi. U Petrovcu na Mlavi postoji fudbalski stadion kapciteta 2500 gledalaca, otvoreni stadion malih sportova u okviru Gimnazije i sportska hala kapaciteta 1.500 sedišta koja nosi ime Dragutin Tomašević, po maratoncu i jednom od prvih srpskih olimpijaca. U gradu postoji 3 rukometna kluba i to 1 muški (Sloga) i 2 ženska (ŽRK Sloga i ŽORK), košarkaški klub, šahovski klub, bodi bilding klub i Klub borilačkih veština Petrovac.

Turizam

uredi

Petrovcu na Mlavi svake godine se održavaju "Dani Japana" povodom ambasade Japana. Spomen soba Dragutin Tomašević u Bistrici Restoran " Zlatnik" .

Vidi još

uredi

Reference

uredi
  1. 2. Knjiga 1, Stanovništvo, nacionalna ili etnička pripadnost, podaci po naseljima, Republički zavod za statistiku Arhivirano 2008-03-02 na Wayback Machine-u, Beograd, veljača 2003, ISBN 86-84433-00-9
  2. 1. Knjiga 9, Stanovništvo, uporedni pregled broja stanovnika 1948, 1953, 1961, 1971, 1981, 1991, 2002, podaci po naseljima, Republički zavod za statistiku, Beograd, Svibanj 2004, ISBN 86-84433-14-9

Spoljašnje veze

uredi