Petar Prvi (film)

Petar Prvi (ruski: Пётр Первый) je sovjetski crno-bijeli historijski film u dva dijela, snimljen u režiji Vladimira Petrova, te prikazan 1937. i 1939. godine. Naslovni protagonist, čiji lik tumači Nikolaj Simonov, je ruski car Petar Veliki. Radnja započinje njegovim porazom u bitci kod Narve 1700. godine, te prati njegove napore da što bržim uvođenjem zapadne tehnologije i običaja modernizira zaostalu rusku državu kako bi se uspješno mogla suprotstaviti švedskim osvajačima i preokrenuti tok Velikog sjevernog rata.

Пётр Первый
RežijaVladimir Petrov
ScenarioAleksej Tolstoj
Vladimir Petrov
Nikolaj Lešenko
UlogeNikolaj Simonov
Nikolaj Čerkasov
Mihail Žarov
MuzikaVladimir Šerbačjov
FotografijaVjačeslav Gordanov
Vladimir Jakovlhev
StudioKinostudija «Lenfiljm»
Datum(i) premijere
31. 8. 1937 (1937-08-31)
(I dio)
7. 3. 1939 (1939-03-07)
(II dio)
Trajanje194 min.
Zemlja Sovjetski Savez
Jezikruski

Petar Prvi, na čijem scenariju je radio ugledni književnik Aleksej Tolstoj, predstavljao je jedan od najspektakularnijih i najambicioznijih projekata predratne sovjetske kinematografije. Iako se ponekad tumači kao svojevrstan alegorijski hommage Staljinu, a drugi dio, koji prikazuje sukob Petra sa njegovim sinom Aleksejem (koga glumi Nikolaj Čerkasov) alegorijsko opravdanje Velike čistke, Petar Prvi se odlikuje neobično iskrenim prikazom ruskog monarha, ali i prikazom posljedica koje je njegova politika imala na običan narod. Prvi dio filma je godine 1937. dobio nagradu na Svjetskoj izložbi u Parizu, a godine 1941. je niz glumaca za svoje nastupe dobio Staljinovu nagradu.

Godine 1965. je film ponovno distribuiran u sovjetskim kino-dvoranama, pri čemu su mnoge scene bile isječene.

Početkom 1980-ih je prikazan na programu JRT u četiri dijela, odnosno kao svojevrsna mini-serija, i to neposredno nakon sovjetske TV-serije Mladost Petra koja prikazuje događaje prikazane neposredno prije onih u filmu.

Vanjske veze uredi