Za ostale upotrebe, v. Petar Matić Dule.

Petar Matić (Maribor, 3. septembar 1966) je srpski preduzetnik, predsednik kompanije MPC Holding i MPC Properties. Smatra se jednim od najbogatijih ljudi u Srbiji.[1]

Biografija uredi

Petar Matić je rođen u Mariboru u Sloveniji, studirao je Fakultet za hotelijerstvo u Opatiji u Hrvatskoj. Pre prelaska u Beograd i Srbiju imao je uspešan posao na hrvatskom primorju, baveći se pretežno prodajom sportske obuće i odeće.

Po prelasku u Beograd, 1989. godine, osnovao je MPC (MP kao inicijali ličnog imena) kompaniju koja je postala izuzetno uspešna u narednim godinama. Tokom 1991, MPC je rastao, razvijao se i proširivao delatnost, te prerastao u MPC Group koja se ubrzo (2003) profilisala dva pravca razvoja: razvoj projekata u nekretninama i trgovina.

Ubrzo je Matić pokrenuo kompanije MPC Holding i MPC Properties, danas vodeće u oblasti trgovine i razvoja nekretnina u regionu. MPC Properties 2007. godine je ušao u strateško partnerstvo sa Merill Lynch / Bank of America. Ovo je bila prva investicija Merill Lyncha na teritoriji bivše Jugoslavije.[2]

Matićeve kompanije su danas lideri na tržištu u ovom delu Evrope. Zapošljavaju preko 1.000 radnika i jedan su od najznačajnijih investitora u Srbiji.[3] Značajne projekte u regionu, kao što su maloprodaje, poslovni prostori, stambeni i logistički prostori, realizovala je MPC Properties:Ušće šoping centar (prvi regionalni šoping centar), Immo Outlet Centar, poslovni centar „Tri lista duvana“ i stambeni kompleks/kondominijum „Oaza“.

Petar Matić se retko pojavljuje u javnosti, ne daje izjave za štampu i njegove fotografije se ne mogu videti u lokalnim novinama.[4] Petar Matić je član ICSC - International Council of Shopping Centres.

Reference uredi