Kaspijski tigar

(Preusmjereno sa stranice Perzijski tigar)

Kaspijski tigar (lat. Panthera tigris virgata, poznat i kao hirkanijski, perzijski ili turanski tigar) podvrsta tigra za koju se vjeruje da je izumrla, ako ne prije onda za sovjetske invazije na Afganistan, iako optimisti vjeruju u mogućnost da još uvijek živi u istočnoj Turskoj.

Kaspijski tigar
Kaspijski tigar u berlinskom ZOO-u 1899.
Status zaštite

Status zaštite: Izumrli (1980-ih?) (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Carnivora
Porodica: Felidae
Potporodica: Pantherinae
Rod: Panthera
Vrsta: P. tigris
Podvrsta: P. t. virgata
Trojni naziv
Panthera tigris virgata
Temminck, 1844.
Područje koje je nastanjivao kaspijski tigar

Početkom 20. vijeka, ova je podvrsta živjela u Afganistanu, Iranu, Turskoj, Mongoliji i centralnom dijelu azijske Rusije. Još se naziva perzijski tigar.

Evropljani su upravo ove tigrove prve upoznali još u starom vijeku, npr. Rimljani su ih uvozili iz Hirkanije za gladijatorske borbe.

Kaspijski tigar zajedno sa Sibirskim i Bengalskim tigrom predstavljao je najveće primerke živih mačaka i rangirani su kao najveći predstavnici mačaka koji su ikada postojali.

Karakteristike uredi

Telo kaspijskog tigra je generalno manje masivno od tela sibirskog tigra i nešto manje dužine. U Turkmenistanu su zabeleženi primerci ove podvrste dužine preko 270 cm, dok je generalno dužina ove podvrste bila preko 200cm za mužjake i preko 160 cm za ženke. Maksimalna zabeležena težina je bila oko 240 kg. Maksimalna dužina lobanje za mužjake se kretala u rasponu 297 do 365 mm, za ženke u rasponu 195 do 255 mm.

Glavna pozadinska boja krzna je varirala, mada je uglavnom bila svetlija i uniformnija nego dalekoistočnih tigrova. Pruge su bile pravilnije, deblje i bliže nego kod Sibirskog tigra. Boja pruga je varirala između braon i boje tamnog cimeta. Crne nijanse su se mogle naći u predelu vrata, glave, sredine leđa i vrha repa. Razlika između letnjeg i zimskog krzna je bila velika, mada ne baš kao kod dalekoistočnih tigrova. Zimsko krzno je bilo svetlije nego letnje.

Filogenetske sličnosti sa sibirskim tigrom uredi

Na početku 21. veka, istraživači sa Univerziteta Oxford, U.S. Nacionalnog nstituta za rak i Herbejskog Univerziteta iz Jerusalima, sakupili su uzorke tkiva sa 23 kaspijska tigra sačuvanih u različitim muzejima. Uspeli su da identifikuju barem jedan lanac mitohondrijskog gena, i primetili su vrlo male razlike između ove i drugih podvrsta tigrova u pogledu mitohondrijske DNA. Nakon dodatne analize filogenetskih veza ove podvrste i drugih, uočena je značajna genetska sličnost između kaspijskog i sibirskog (amurskog) tigra. Ovo navodi na zaključak da su ove dve podvrste imale zajedničkog pretka, koji se iz Centralne Azije (Kine) proširio najpre na zapad, kroz Gansu - Put svile, a zatim na istok ka dolini reke Amur u Sibiru. Ove migracije su se dogodile pre manje od 10.000 godina. Očigledno je da su ljudske aktivnosti vezane za industrijalizaciju i kultivizaciju zemljišta, dovele do izolovanja populacije kaspijskog tigra, a zatim i do istrebljenja.

Vanjske veze uredi

Ostali projekti
 U Wikimedijinoj ostavi nalazi se članak na temu: Kaspijski tigar
 U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Kaspijski tigar
 Wikivrste imaju podatke o: Kaspijski tigar