Pero Defformero

Pero Defformero je bend iz Novog Sada, poznat po svom jedinstvenom stilu kombinovanja turbo-folka i progresivnog metala.

Pero Defformero
Pero Deformero uživo na Nisomnia festivalu, Niš, septembar 2009.
Pero Deformero uživo na Nisomnia festivalu, Niš, septembar 2009.
Podaci
MestoNovi Sad,Srbija
ŽanrTurbo folk
Progresiv metal
Folk metal
Aktivni period1993 – 1997
2003 – do danas
Vezani članciNew Now, Piknik-Live, Ritam Nereda
Izdavačka kućaMusic YUser, PGP RTS, Multimedia Records, Studentski Kulturni Centar Novi Sad, Music Planet
Članovi
Goran Biševac - Glas
Saša Friš - Gitara
Nenad Kovačević - Bas gitara
Slobodan Stanojević - Bubnjevi
Bivši članovi
Željko Jojkić - Glas
Tibor Lakatoš - Bas gitara
Srđan Milovanović - Bubnjevi
Miroslav Mijatović - Gitara

Istorija bendaUredi

Formiranje i raspad (1993-1997)Uredi

Saša Friš, gitarista iz Novog Sada, prvu ideju o kombinovanju hard roka i hevi metala sa turbo-folkom dobio je početkom '90-ih godina XX veka, kada je napisao pesmu pod nazivom Veče na plaži (kasnije snimljenu kao Ostavljen sam ja). Frišu se kao podrška pridružio Dragan „Sneki“ Jovanić, koji je u svom studiju odradio snimanje i produkciju, i Željko Jojkić-Sin, kao vokal. Ubrzo zatim, Friš je napisao još jednu pesmu pod nazivom Srca tvoga plam kasnije snimljenu kao Došli smo do kraja puta. Da bi nastavili rad, Frišu je bio potreban bend, tako da su uskočili Tibor Lakatoš (bas gitara) i Srđan Milovanović (bubnjevi). Bend je dobio ime po liku iz stripa Alan Ford.

Sa povećavanjem količine materijala, pojavila se i ideja za snimanjem albuma i bend je ušao u Pro Sound studio u Novom Sadu u leto 1994. da snimi svoj debi. Pero Defformero je objavljen u jesen 1995. za izdavačku kuću Music YUser. Album se sastojao od devet numera i promotivni spot je snimljen za pesmu Srca tvoga plam. Nakon što je album izdat, Jojkić i Lakatoš napuštaju bend, a na njihovo mesto dolaze Goran Biševac-Biške (vokal) i Miroslav Mijatović-Mire (bas). Bend je 1997 snimio svoj drugi album Pero Defformero II (takođe poznat kao Nazovi drugi album ili Napalm, nitro, turbo, Disko) koji nikada nije zvanično objavljen. Otprilike u to vreme, "Pero Defformero" odlazi na produženi "godišnji odmor" i ustupa mesto projektu pod nazivom "NEW NOW"...

Ponovno okupljanje (2003-2009)Uredi

Godine 2003. fanovi prepoznaju neke od članova benda i uspevaju da ih ubede da se ponovo ujedine i počnu da sviraju, tako da je posle sedam godina bend postao ponovo aktivan. Nakon nekoliko koncerata i pravljenja male pauze u radu, bend je ušao u studio Mr. Big 2006. Demo snimak sastoji se od četiri pesme u produkciji Dragana Jovanića i bio je predstavljen na njihovoj zvaničnoj MySpace stranici. Neke od pesama su se pojavile na debi albumu, ali su ponovo snimljene i preimenovane. Poslednja promena u postavi je basista Mijatović, koji je bend napustio zbog prelaska u legendarni novosadski bend "Ritam Nereda", a zamenio ga je Nenad Kovačević-Cika. Zajedno su učestvovali u snimanju albuma različitih izvođača u čast Đorđa Balaševića pod nazivom Neki noviji klinci i ... sa obradom pesme Jaroslava.

U januaru 2008, bend je ušao Piknik studio za snimanje svog dugo očekivanog drugog albuma, koji se sastoji od novijeg materijala i remiksa starih pesmama sa albuma Pero Defformero i nikad objavljenog Pero Defformero II. Godinu dana kasnije, u januaru 2009, pojavio se Undergrand za Multimedia Records, a promotivni spot je snimljen za numeru Došli smo do kraja puta.

Sadašnji članoviUredi

 • Glas: Goran Biševac; od 1995. god. do danas
 • Gitara: Saša Friš; od 1993. god. do danas
 • Bubnjevi: Slobodan Stanojević - Sloba; od 2003. god. do danas
 • Bas gitara: Nenad Kovačević - Cika; od 2006. god. do danas

Bivši članoviUredi

 • Glas: Željko Jojkić – Sin; 1993–1995 god.
 • Bubnjevi: Srđan Milovanović ; 1993–1997 god.
 • Bas gitara: Miroslav Mijatović; 1995–2006 god.
 • Bas gitara: Tibor Lakatoš; 1993–1995 god.

DiskografijaUredi

Studijski albumiUredi

 • Pero Defformero (1995)
 • Undergrand (2009)

SingloviUredi

ReferenceUredi

 • NS rockopedija, novosadska rock scena 1963-2003, Bogomir Mijatović, Publisher: SWITCH, 2005.