Peristil (grč.) (arhit.) - slobodan prostor, okružen stubovima i natkriven; predvorje ili hodnik sa stubovima. Naziv za trg ispred prvostolnice Sv. Dujma u Starom gradu u Splitu. Izvorni naziv je Pločata sv. Dujma. Čini ga peristil nekadašnje Dioklecijanove palače.

Vestibul, pogled prema otvoru na vrhu
Peristil - ulaz u katedralu sv. Dujma

Peristil Dioklecijanove palače u Splitu uredi

Šablon:Izdvoji

Nalazio se na glavnom kardinu (cardo), nekadašnje Dioklecijanove palače i u sjevernom se dijelu križao s njenim glavnim dekumanom (decumanus). S bočnih strana je omeđen s dva reda stupova u korintskom stilu povezanih međusobno lukovima. Bočne strane pročelja su bile ukrašene dvjema sfigama od kojih se jedna i dan-danas nalazi na trgu gotovo savršeno očuvana. Pročelje trga je podjeljeno u dva dijela: gornji vodi u Vestibul, a donji stepenicama u veličanstvene podrume palače. Pročelje koje vodi u Vestibul bilo je ukrašeno s tri kipa od kojih je jedan predstavljao cara Dioklecijana, drugi boga Jupitera dok treći ostaje nepoznanica.

 
Tzv. sirijski zabat na Peristilu

Protiron, koji se nalazio s južne strane također je doprinosio važnosti Peristila, jer se sa njega car Dioklecijan obraćao stanovnicima drugog dijela palače. Također, spajao je, zapavo odvajao, sjeverni dio palače za sluge, vojsku... te južni dio gdje je boravio car. S njegove su se zapadne strane nalazili krstionica (Jupiterov hram), te Venerin i Kibelin hram, te sa zapadne strane veliki hram, današnja katedrala.

Koristi se kao prostor za glavnija događanja u Palači te zbog svoje odlične akustike često služi kao prirodna pozornica i scena za mnoge glazbeno-scenske spektakle. Od njih je najpoznatija tradicionalna izvedba Verdijeve Aide za vrijeme Splitskog ljeta.

Na stranicama Hrvatske znanstvene bibliografije objavljena je knjiga ISTRAŽIVANJE I UREĐENJE PERISTILA DIOKLECIJANOVE PALAČE U SPLITU 1956.-1961./RESEARCH AND RECONSTRUCTIoN OFDIOCLETIAN’S PALACE PERISTYLE IN SPLIT 1956-1961] LINK