Perijeci (kojima ime dolazi od grčkih riječi περί "oko" i οἶκος "naselje") bio je naziv za podanike drevne spartanske države koji su, za razliku od helota uživali slobodu, ali za razliku od spartanskih građana, nisu imali nikakva politička prava. O njihovom porijeklu, pa i statusu, s obzirom na različita tumačenja u antičkim izvorima, traje debata među historičarima.

Prema jednoj teoriji, perijeci su bili potomci drevnog grčkog stanovništva koje su pokorili dorski osvajači; prema drugoj su bili pripadnici četiri od pet dorskih plemena nad kojima su Spartanci kasnije ostvarili dominaciju; prema trećoj su perijeci predstavljali građane svojevrsne spartanske kolonije.

Prema antičkim izvorima perijeci su živjeli u naseljima oko Sparte koje neki autori nazivaju polisima, pa smatra kako su mogli uživati u određenoj razini lokalne samouprave. Prava svrha tih naselja je, međutim, bila da služe kao svojevrsni "zid" koji je Spartu čuvao od negativnih uticaja vanjskog svijeta, odnosno sprečavao obespravljene helote da bježe van njenih granica. Perijeci su se također jedini u Sparti bavili trgovinom te su mogli putovati van njenih granica, za razliku od Spartanaca kojima je to bilo moguće jedino uz posebnu dozvolu.

Perijeci su, pak, bili obavezni kao hopliti služiti u spartanskoj vojsci te ratnoj mornarici.

Eksterni linkovi uredi