Perijandar (grčki: Περίανδρος) bio je drugi tiranin grada Korinta u 7. vijeku pne.. Bio je sin prvog tiranina Kipsela, koga je naslijedio godine 627. pne.

Perijandar, rimska kopija grčkog originala iz 4. vijeka pne., Vatikanski muzeji.

Perijandar je najpoznatiji po tome što je dao sagraditi Diolkos - sistem rampi preko Korintske prevlake kojim su se brodovi mogli prebacivati iz Korintskog zaljeva u Egejsko more, čime se skraćivao pomorski put oko Peloponeza. Korištenje Diolkosa se naplaćivalo i donijelo tako izdašne prihode Korintu, da je Perijandar ukinuo poreze. Mnogi ga antički autori ubrajaju među Sedam mudraca Grčke.

Kasniji autori, uključujući Aristotela, opisuju Perijandra kao okrutnog tiranina, a Herodot tvrdi da ga je okrutnosti podučio miletski tiranin Trazibul. Pripisuje mu se zamisao da dječake s Korkire pošalje u Lidiju da ih kastriraju, kao i ubistvo i nekrofilsko silovanje vlastite supruge Melise. Kada je za to saznao njegov sin Likofront, Perijandar ga je dao izgnati u Korkiru. Sin je kasnije odbio vratiti se u Korint dok Perijandar ne abdicira. Kada se otac pokajao i odlučuio abdicirati, otkrilo se da su Korkirani, plašeći se njegovog bijesa, ubili mladića.

Eksterni linkovi uredi