Pepi I Meryre (vladao 23322283. pne.) bio je treći kralj Šeste egipatske dinastije. Njegovo ime Meryre znači "voli ga Re".

Prethodi:
Userkare
Faraon Egipta
6th Dynasty
Slijedi:
Merenre
Nemtyemsaf I
Pepi I Meryre
Pepy, Phiops or Fiops
Vladavina cca. 2332. pne. do cca. 2283. pne.
Nomen
<
p
p
ii
>
[1]
Pepi
Praenomen
<
ramrii
>

Meryre
Horusovo ime
G5
mriitA
tA
Merytawy
Grob Piramida u Južnoj Saqqari

Pepi je bio sin Tetija i trebala mu je podrška moćnih pojedinaca u Gornjem Egiptu kako bi svrgnuo uzurpatora Userkarea, ubojicu njegovog oca, te tako ostvario svoje pravo na prijestolje. Nakon toga će te osobe postati važan faktor na njegovom dvoru i dvije njegove kraljice su bile kćeri njegovih gornjoegipatskih vezira. Vladavinu Pepija I je označila agresivna ekspanzija u Nubiju, širenje trgovine do udaljenih oblasti Libanona i somalijske obale, ali i rast moći plemstva. Jedan od kraljevih službenika po imenu Weni se u njegovo ime borio u Aziji. Njegov zagrobni kompleks dao je ime Memfisu.

Dužina vladavine uredi

Analiza oštećenog analskog dokumenta 6. dinastije - Kamena iz Južne Saqqare - daje mu vladavinu od oko 48-49 godina, ali za to nema potvrde u Torinskom popisu kraljeva koji mu očito pripisuje 44 godine, prema analizi dokumenta od strane Kima Ryholta. Potonja brojka se čini bližom istini jer bi ukazivala da se popisa stoke - osnova datiranja - u u doba Pepija I nije uvijek održavao u razmaku od dvije godine. To je slučaj sa slavnim natpisom Godina nakon 18. popisa, 3. mjesec Shemu dan 27 iz Wadi Hammamata br.74-75 koji spominje "prvi prigodu za Heb Sed" te godine, prema Spalingeru. (to bi bila Godina 36. ukoliko se koristio dvogodišnji sistem). Ova informacije je važna jer se Gozba Heb Sed slavila u 30. godini kraljeve vladavine; ukoliko je Pepi I koristio dvogodišnji sistem brojanja, natpis bi umjesto toga bio datiran na 15. popis.

Najkasniji datum vladavine Pepija I je Godina 25. popisa, 1. mjesec Akhet dan [izgubljen] iz Hatnubskog natpisa br.3. Kamen iz Južne Saqqare također potvrđuje da je posljednja godina Pepija Ibio 25. popis.

Bilješke uredi

  1. [1] King Pepy I
  • Anthony Spalinger, Dated Texts of the Old Kingdom, SAK 21:1994, pp.303-304

Vanjski linkovi uredi