Pepetela
Biografske informacije
Rođenje Artur Carlos Maurício Pestana dos Santos
29. listopada 1941.
Angola Benguela, Angola
(tada Portugal Portugalska Zapadna Afrika)
Pseudonim Pepetela
Opus
Književni pravac postmodernizam
Književne vrste roman, kratka priča, drama, satira
Znamenita djela

Artur Carlos Maurício Pestana dos Santos, poznatiji kao Pepetela (Benguela, 29. listopada 1941.) je angolski pisac. Iako je luso-angolano (Portugalski Angolac), Pepetela, rođen u Bengueli, borio se na strani MPLA tokom Angolskog rata za nezavisnost. U tom je periodu dobio nadimak Pepetela, koji na kimbundu jeziku znači "trepavica", a zapravo je prijevod njegova stvarnog prezimena, Pestana.

Većina njegovih djela bavi se povijesti Angole u XX. vijeku. Primjerice, roman Mayombe prati sudbinu gerilaca u Cabindi, Yaka prati bijele imigrante u okolici Benguele, dok roman A Geração da Utopia prikazuje otrježnjenje u Angoli koje je uslijedilo nakon sticanja nezavisnosti. Pepetela je, doduše, pisao i o drugim temama. Tako u romanima A Gloriosa Família i Lueji govori o starijoj povijesti Angole, dok je u seriji priča o Jaimeu Bundi prešao i u satiru. Od recentnijih djela ističu se Predadores, kritika suvremenog angolskog društva, O Quase Fim do Mundo, postapokaliptična alegorija i O Planalto e a Estepe, prikaz povijesti komunizma u Angoli.

Godine 1997. postao je prvi angolski pisac kojemu je uručena nagrada Camões, najprestižnija literarna nagrada za književnost na portugalskom jeziku.

Eksterni linkoviUredi