Pepeo i dijamanti

Popiół i diament (sh. Pepeo i dijamant), na prostoru bivše Jugoslaviji poznatiji pod naslovom Pepeo i dijamanti, je poljski crno-bijeli igrani film snimljen 1958. u režiji Andrzeja Wajde, koji se smatra jednim od najpoznatijih ostvarenja Wajdine filmografije, odnosno o u historiji poljske kinematografije uopće.

Popiół i diament
originalni filmski poster
RežijaAndrzej Wajda
ProducentRoman Mann
ScenarioAndrzej Wajda
Jerzy Andrzejewski
PredložakPopiół i diament; autor:
Jerzy Andrzejewski
UlogeZbigniew Cybulski,
Ewa Krzyżewska,
Wacław Zastrzeżyński
MuzikaFilip Nowak
StudioStudio Filmowe Kadr
Datum(i) premijere
3. 10. 1958 (1958-10-03)
Trajanje110 min.
Zemlja Poljska
Jezikpoljski

Po žanru je drama, a predstavlja adaptaciju istoimenog romana Jerzyja Andrzejewskog koji je također surađivao na scenariju. Radnja je smještena u poljski provincijski gradić na posljednji dan Drugog svjetskog rata te prikazuje kako se niz likova pokušava prilagoditi novim mirnodopskim okolnostima, ali i eskalaciju sukoba između nove komunističke vlasti sa antikomunistički raspoloženim pripadnicima ratnog pokreta otpora. Protagonist, koga tumači Zbigniew Cybulski, je Maciek, mladi veteran Armije Krajowe koji se priključio antikomunistima i dobio zapovijed da izvrši atentat na komunističkog funkcionara Szczuku (čiji lik tumači Wacław Zastrzeżyński) i čiji entuzijazam za obavljanje zadatka počne slabiti kada prvi put iskusi čari mirnodopskog života, uključujući ljubavnu vezu s mladom konobaricom Krystinom (čiji lik tumači Ewa Krzyżewska).

Pepeo i dijamanti su napravljeni u vrijeme kada je, u godinama nakon smrti Staljina, tadašnji komunistički režim u Poljskoj počeo labaviti svoju strogu kontrolu nad kulturnim sadržajima i dozvoliti neke koji su, poput poratne antikomunističke gerile i njenog objektivnog prikaza, dotada predstavljali tabu. Usprkos toga, režim nije bio sklon Pepeo i dijamante prikazati u inozemstvu, te je tek igrom slučaja završio u programu venecijanske Mostre gdje je osvojio nagradu FIPRESCI, stekao brojne pohvale i od Wajde učinio jednog od najuglednijih sineasta tadašnjeg svijeta. Najveći je dojam, međutim ostvario Cybulski, kome je pomalo anakaronistički prikaz protagonista kao "gnjevnog mladog čovjeka" nalik na buntovnu omladinu 1950-ih predstavljao najpoznatiju ulogu u karijeri. Cybulski je svoj nastup namjerno modelirao po uzoru na Jamesa Deana.

Izvori uredi

Vanjske veze uredi