Ono (lik)

(Preusmjereno sa stranice Pennywise)

Ono je fiktivni lik iz serijala romana Stephena Kinga, koji se prvi puta pojavio kao naslovni antagonist Kingovog romana iz 1986. godine. Ono je manijakalni, demonski entitet nepoznatog porijekla, a koji obitava u kanalizacijama fiktivnog gradića Derryja, ME; svakih 27 godina, Ono se budi iz svog sna i opsjeda gradić, otimajući pritom djecu koju ubija i jede. Ono posjeduje plejadu nadnaravnih moći, a najučestalije su manipulacija, sposobnost da bude neprimijećen od strane odraslih i promjena oblika. U toku priče, Ono se najčešće manifestira kao Pennywise, rasplesani klaun.

Ono
Lik iz serijala Stephena Kinga

Tim Curry kao Pennywise (lijevo) i Bill Skarsgård kao Pennywise (desno)
Debi It (1986.)
Autor(i) Stephen King
Tumači Tim Curry (1990.)
Bill Skarsgård (2017.)
Detalji
Alias Pennywise, rasplesani klaun
Robert "Bob" Gray
Vrsta Demon
Prebivalište Derry, ME

U intervjuu iz 2013. godine, King je rekao da je na ideju za Ono došao nakon što se zapitao što to plaši djecu "više od ičega na svijetu".[1] Osjećao je kako je odgovor klaun, mada mu je napamet pao i trol poput onoga iz bajke "De tre bukkene Bruse",[2] koji živi u kanalizaciji.[2]

Ono se dva puta pojavilo na filmskom platnu. Prvi puta u istoimenoj miniseriji iz 1990. godine, gdje ga je tumačio Tim Curry, koji je dobio same pohvale za svoju interpretaciju.[3] Druga interpretacija pojavila se u istoimenom filmu iz 2017. godine, gdje ga je tumačio Bill Skarsgård, također pohvaljen za interpretaciju; Skarsgård je reprizirao svoju ulogu i u nastavku iz 2019. godine.[4]

Iako se pojavio samo u romanu It, Pennywise je spomenut u nekoliko drugih djela, čime je potvrđeno kako je dio šireg literarnog univerzuma Stephena Kinga.

Literarni univerzum uredi

U istoimenom romanu, Ono je besmrtni kozmički entitet koji može mijenjati oblik. Nakon što je došao na zemlju, Ono bi spavao/hibernirao otprilike 27 do 30 godina, nakon čega bi se probudio da izaziva kaos i hrani se (mahom strahom djece). Iako se najčešće pojavljivao u liku klauna, Pennywise se mogao transformirati u cijelu plejadu različitih likova, a mahom bi se koncentrirao na ono čega su se njegove žrtve najviše bojale.

Ono je, čini se, nastalo u praznini koja sadržava i okružuje Univerzum — mjesto koje se u romanima naziva "Makroverzum" (koncept sličan onome "Todash tmine" iz serijala The Dark Tower). Na nekoliko mjesta u romanu, Ono tvrdi da mu je pravo ime Bob Gray, dok je "Ono" ime koje su mu nadjenula djeca koja su se protiv njega borila. Kroz knjigu, Ono je uglavnom oslovljavan u muškom rodu; ipak, kasnije u knjizi, djeca posumnjaju kako bi mogao biti i ženskog roda (zbog činjenice da se manifestira kao velika ženka pauka). Uz to, nakon što vidi njegovu stvarnu formu, Audra Denbrough kaže: "O dragi Isuse, Ono je žena". Unatoč ovome, pravi oblik kojeg Ono ima ostaje nepoznat. Fizička forma koju Ono uzima je ona divovskog pauka, ali to je najbliže onomu što ljudski um može percipirati. Njegova stvarna forma nije u potpunosti ono što djeca vide. U stvarnosti, prava forma koju Ono ima egzistira u međudimenzionalnom području koja se naziva "Deadlights". Bill Denbrough u jednom trenutku dođe opasno blizu da vidi ta svjetla, ali uspije svladati Ono prije nego se to dogodi. Ta svjetla se nikada ne vide i njihova fizička forma izvan međudimenzionalnog područja ostaje nepoznata, ali je opisana kao uništavajuća narančasta svjetlost. Dolazak u doticaj s tim svjetlima dovodi osobu do ludila (što je klasični lavkraftijanski element). Jedine osobe koje su došle u doticaj sa svjetlima i preživjele su Billova supruga, Audra Phillips, i Beverly Marsh, mada su obje upale u stanje katatonije nakon tog iskustva.

Ono ima prirodnog neprijatelja — Kornjaču, također stanovnika Kingovog "Makroverzuma", koja je, prije mnogo eona, stvorila naš univerzum, a moguće i druge. Kornjača se ponovo pojavljuje u serijalu The Dark Tower. Knjiga sugerira kako su i Ono i Kornjača zapravo kreacije jednog drugog, svemoćnog stvoritelja koji se naziva "Drugi". Kornjača i Ono su vječni neprijatelji (stvaranje u kontrastu s uništavanjem), tako da nije neobično da Kornjača pomaže djeci u njihovoj borbi protiv demonskog klauna. Ono bi, zapravo, mogao biti ili "Twinner", ili jedan od šest viših demonskih entiteta koje Mia spominje u romanu The Dark Tower VI: Song of Susannah, s obzirom da pauk nije jedan od Čuvara zraka. Ono je u naš svijet došlo tokom prahistorijskih vremena u masivnom, kataklizmičnom događaju sličnom udaru asteroida i to na lokaciju koja je, danas, postala Derry, ME.

U romanu postoji nekoliko dijelova prikazanih iz Njegove perspektive, a u kojima Ono sebe naziva "superiornim bićem", Kornjaču opisuje kao nekog "blizu superiornosti", a ljude kao najobičnije "igračke". Ono objašnjava kako preferira ubijati i proždirati djecu, ne zbog svoje prirode, nego zato što su strahovi djece lakši za interpretirati u fizičkoj formi, dakle djecu je lakše istinski prestrašiti. To uspoređuje sa "soljenjem mesa". Njegovo buđenje i povratak u hibernaciju označavaju period velikog nasilja, samo jedan primjer čega je nestanak više od 300 stanovnika Derryja u periodu od 1740. do 1743. godine. Tokom 1957. godine, Ono se probudio usred velike oluje koja je poplavila dio Derryja te je krenuo u svoje ubilačko hranjenje, koje je započelo s brutalnim ubojstvom Billova brata, Georgieja Denbrougha. Ipak, djeca su na koncu uspjela poslati Ono na raniju hibernaciju nakon što ga je Bill teško ranio tokom prvog Chüdovog rituala. Ono se opetovano iščuđavao nad pobjedama djece nad njim samim te je pri samom kraju počeo preispitivati je li doista superioran kao što je mislio. Ipak, Ono nikada nije povjerovao da su djeca individualno dovoljno snažna da ga poraze, pripisujući njihovu pobjedu činjenici da je "Drugi" djelovao kroz njih kao grupu. Ono je u konačnici uništeno tokom drugog Chüdovog rituala, a njegovu smrt obilježila je velika oluja koja je devastirala centar Derryja.

U romanu Dreamcatcher, kada gospodin Gray pokuša ubaciti crva u vodovod Derryja, Ono više nije prisutan u kanalizacijama zbog poplave iz 1985. godine. Na njegovom mjestu nalazi se brončana statua dvoje djece sa spomen-pločom, posvećenoj žrtvama poplave i Njega. Ploča je vandalizirana natpisom "PENNYWISE ŽIVI".

Adaptacije uredi

Miniserija iz 1990. uredi

Glavni članak: It (miniserija)
 
Tim Curry kao Pennywise, najčešće korištena inkarnacija Njega.

Ono je svoje prvo medijsko pojavljivanje imao u istoimenoj miniseriji iz 1990. godine, u sklopu koje ga je tumačio Tim Curry. Inicijalni kandidati za ulogu bili su Malcolm McDowell i Roddy McDowall, a spominjao se i pjevač Alice Cooper;[5] odluku o odabiru Curryja na koncu je donio režiser, Tommy Lee Wallace, koji je Curryja nagovorio da pristane na ulogu tek nakon što ga je uvjerio da njegov kostim neće imati puno prostetike; zbog velike količine šminke, Curry je morao dolaziti prvi na snimanje.[5] Zanimljivo je kako je upravo Curry većinu svog života patio od koulrofobije, straha od klaunova, zbog čega je u njegovom ugovoru stajala zabrana da u njegovoj blizini budu zrcala ili reflektivne površine, kako se ne bi vidio u kostimu; jedan od članova tehničke ekipe je gotovo dobio otkaz jer je koristio ručno zrcalo dok je stavljao šminku na Curryja.[5]

Miniserija je, zbog skračenog formata i televizijskih pravila, uvela neke promjene u lik Njega, koji je ovdje prikazan kao šareni klaun koji se oslanja na duhovitost i dovitljivost, više nego na vlastitu grotesknost. Ono se u miniseriji budi svakih 30 godina, a njegov prirodni neprijatelj, Kornjača, uopće nije prisutan u dvama epizodama. Scenaristi su morali izbaciti Chüdov ritual, tako da je u prvoj instanci poražen tako što ga je Beverly pogodila "srebrnim metkom", odnosno metalnim predmetom iz pračke. Tokom svog inicijalnog pojavljivanja, Ono je najčešće bio u liku Pennywisea, ali se pojavio i u drugim oblicima kako bi prestrašio Gubitnike (npr. Vukodlak, Mumija, Frankenstein i Drakula); dvije originalne inkarnacije za miniseriju bile su gđa. Kersh (koju je tumačila Florence Paterson) i satnik Hanscom (kojeg je tumačio Steve Makaj). U drugoj epizodi, Ono je otkrio svoj oblik velikog pauka, a koji je naišao na brojne kritike zbog loše izrađene makete čudovišta.

Tim Curry je dobio same pohvale za svoju ulogu, a njegova se interpretacija dana smatra kultnom i najboljim dijelom cijele miniserije.[6][7] Zanimljiva činjenica, a koja govori o kvaliteti i utjecaju Curryjeve interpretacije, jest ta da se njegov lik, dakle Pennywise, u filmu pojavljuje manje od 20 minuta.[5]

Filmski serijal uredi

Glavni članak: It (film, 2017)
Glavni članak: It: Chapter Two
 
Bill Skarsgård kao Pennywise.

Svoje drugo pojavljivanje, Ono je imao u filmu It iz 2017. godine, kao i u nastavku iz 2019. godine; u oba filma tumačio ga je Bill Skarsgård.[8] Inicijalno je ova uloga pripala Willu Poulteru, ali on je kasnije odustao zbog problema u rasporedu, ali i odlaska inicijalnog režisera, Caryja Fukunage. Kada je Andrés Muschietti preuzeo režijsku palicu, kandidati su bili Mark Rylance, Ben Mendelsohn, Kirk Acevedo, Richard Armitage, Hugo Weaving i Tilda Swinton,[9][10][11][12][13] prije nego je potvrđeno kako je Skarsgård, koji je svojim pristupom ulozi oduševio na audiciji, dobio ulogu. Skarsgård je još ranije objasnio kako neće imitirati Curryja, čiju je interpretaciju nahvalio, već dati liku dozu osobne originalnosti; njegova interpretacija bila je jeziva od samog početka, na trenutke i morbidna, mada je zadržao dozu zlobne, djetinjaste razigranosti koja je tako svojstvena liku.

Ova interpretacija bila je, barem činjenično, vjernija originalnom romanu, tako da se je Ono bio entitet koji se budio svakih 27 godina i hranio se djecom Derryja. Glavna razlika u odnosu na raniju interpretaciju i originalni roman bio je kostim, koji je bio inspiriran renesansnom modom i koji je bio osjetno groteskniji i jeziviji od Curryjevog; kostim je djelo Janie Bryant. Zanimljivo je primijetiti kako nitko od producenata i režisera Njega nije nazivao Ono, tokom snimanja ovog filma; svi su koristili naziv Pennywise, koji je, zapravo, samo jedna od Njegovih inkarnacija. Za film su kreirane i dvije originalne inkarnacije, a to su Bezglavi dječak (kojeg je tumačio Carter Musselman) te Judith, demonska žena inspirirana slikama Amedea Modiglianija (koju je tumačila Tatum Lee).[14]

Skarsgård je, kao i Curry, dobio univerzalne pohvale za svoju ulogu te je bio nominiran za nekoliko nagrada, uključujući i nagradu Saturn, nagradu Teen Choice i MTV-jevu nagradu, dio kojih je i dobio.

Ostala pojavljivanja uredi

Ono, odnosno Pennywise se pojavljuje u sklopu Sabranih djela Stephena Kinga u stripu The Simpsons/Futurama Crossover Crisis II, u priči u kojoj svi fiktivni likovi ikad ožive. Pennywise je kasnije vraćen kroz vrtlog iz kojega je došao, zajedno s ostalim fikitivnim likovima. Ova verzija Njega imala je zelenu kosu, crvene usne i oštre zube, a nosio je ljubičasto klaunsko odijelo, crvene cipele i bijele rukavice.

U epizodi emisije The Late Late Show with James Corden iz rujna 2017. godine, Pennywise, sličan onome Skarsgårdovom, pojavljuje se u skeču "Odjel za ONO", a glumi ga James Corden. Tim, koji ima problema s računalom, greškom pozove Njega, umjesto odjel za tehničku podršku. Prema Timovim uputama, a i zbog osjećaja krivnje jer ga je uznemirio, Pennywise pokuša popraviti računalo, pri čemu ga u više navrata prestraši i pospe ga krvlju iz svog balona. Tim tada pozove pravu tehničku podršku, ali se ispostavlja kako nju vodi Freddy Krueger, koji riješi problem tako što uništi računalo. Krueger tada pozove Pennywisea na ručak.

Izdanje stripa Erma od 11. listopada 2017. godine, u priči "Down to Clown", sadrži pojavljivanje Pennywisea, modeliranog po Skarsgårdovoj verziji. Dok Erma prolazi pored uličnog odvoda, Pennywise ju pozove i pita ju želi li balon; no, Erma tada iznenada ispari iz Pennywiseova vidokruga. Najednom se pojavi iza njega te ga, dok on pokušava pobjeći u panici, odvuče u nepoznato uz pomoć svoje kose. Nešto kasnije, Erma pozdravlja svog prijatelja Georgieja, koji nosi žutu kabanicu, držeći crveni balon.[15]

U epizodi emisije Saturday Night Live od listopada 2017., Anderson Cooper (Alex Moffat), noseći žutu kabanicu, iznenada susreće Kellyanne Conway (Kate McKinnon), koja se skriva u uličnom odvodu; ona se predstavi kao Kellywise, spoj njezine osobe i Skarsgårdova Pennywisea. Nakon što pokuša prestrašiti Cooperama činjenicom da će Donald Trump biti reizabran, a da će se on sam udebljati i na koncu prerušiti u Hillary Clinton kako bi predstavio njezinu knjigu What Happened, Kellywise uspije prevariti Coopera da zavuče ruku u odvod, unatoč upozorenju obližnjeg policajca (Kenan Thompson), koji Cooperu govori kako Kellywise svakodnevno povlači naivne prolaznike u odvod, a među njima i Rachel Maddow (Cecily Strong); Kellywise tada odgrize Cooperu ruku i odvuče ga u kanalizaciju. Cooper se tada budi za svojim stolom, netom prije intervjua sa stvarnom Kellyanne Conway; nakon što vidi crveni balon, dobije halucinaciju i vidi ju kako pleše, prije nego skoči prema njemu i napadne ga.[16]

U devetoj epizodi druge sezone NBC-jeve humoristične serije Great News, naslova "Love is Dead", Pennywise se pojavljuje kao prikladni Tinder partner za lik Katie Wendelson (Briga Heelan); tumačio ga je Michael Tivey.

Kritike i utjecaj uredi

Brojni mediji, među kojima i The Guardian, pisali su o Njemu, redovito ga opisujući kao jednog od najstrašnijih klauna u historiji filma ili pop kulture.[17][18][19] The Atlantic je napisao kako je "najstrašnija stvar kod Pennywisea, ipak, način na koji vreba nad najvećim strahovima djece, pojavljujući se kao čudovište kojega se ova najviše boje (nešto što će J. K. Rowling kasnije emulirati s baucima)".[20] Britanska autorica Mikita Brottman je također rekla kako je Pennywise "jedan od najstrašnijih zlih klaunova koji su se pojavili na malom ekranu" i da on "reflektira svaki društveni i obiteljski horor poznat u suvremenoj Americi".[21] Neki kritičari, poput Marka Deryja, povukli su paralele između Pennywisea i serijskog ubojice Johna Waynea Gacyja,[22][23][24] koji bi se na lokalnim rođendanskim zabavama pojavljivao kao klaun Pogo;[24][23] Dery je rekao kako lik "[utjelovljuje] naše iskonske strahove u vidu sociopatskog Ronalda McDonalda iz kojega curi medena lukavština".[25] King, ipak, ne spominje Gacyja na svojoj stranici kada priča o inspiracijama za lika.[2]

Američki punk bend Pennywise uzeo je svoje ime prema Kingovom liku.[26]

Fenomen klaunova iz 2016. uredi

"Čini mi se da je u pitanju neka slabašna histerija, poput Slender Mana, ili takozvanog Bunny Mana, koji je navodno vrebao u okrugu Fairfax, Virginia, i, noseći bijelu kapuljaču s dugim ušima, napadao ljude sjekiricom ili sjekirom. Senzacija s klaunovima će proći, jer takve stvari uvijek prođu, ali će se i vratiti, jer u pravim okolnostima, klaunovi doista mogu biti zastrašujući."

—Reakcija autora Stephena Kinga na incidente s klaunovima.[27]

Lik Pennywisea je naveden kao moguća inspiracija za dva odvojena incidenta s ljudima koji su se maskirali u jezive klaunove u Northamptonu (Engleska) i Staten Islandu (New York).[1][28] Tokom 2016. godine, pojavilo se nekoliko izvještaja o nasumičnom pojavljivanju "zlih klaunova", uključujući i sedam ljudi iz Alabame optuženih za "radnje povezane s klaunovima".[29][30] Nekoliko novina navelo je kako je klaun Pennywise bio inspiracija za ove incidente, što je Stephena Kinga potaklo da se oglasi i zamoli ljude da smanje svoju histeriju i ne shvaćaju njegova djela ozbiljno.[31] Prvi zabilježeni incident je onaj iz Greenvillea, SC, gdje je maleni dječak svojoj majci rekao kako je vidio dva klauna koji su ga pokušali namamiti.[32][33] Nakon tog incidenta, slični klaunovi viđeni su u nekoliko američkih saveznih država, među kojima su Florida, New York, Wisconsin i Kentucky, a kasnije i u drugim državama Zapada, počevši s kolovozom 2016. godine.[34][35][36][37][38] Do listopada iste godine, usred više od stotinu incidenata u Sjedinjenim Državama i Kanadi, fenomen se iz Sjeverne Amerike proširio na Europu, Australaziju i Latinsku Ameriku.[39][40][41]

Ponuđeno je nekoliko mogućih objašnjenja za incidente iz 2016. godine. Jedno od njih navodi kako je dio incidenata zasigurno posljedica marketinške kampanje za film 31 Roba Zombieja,[42] međutim šef policije u Greenvilleu, Ken Miller, rekao je medijima kako nije siguran radi li se o nečemu povezanim s filmom,[43] ljudima koji su se željeli "zabaviti" ili nečem podmuklijem.[44]

Glasnogovornik produkcijske kuće New Line Cinema je izdao priopćenje u kojem je objasnio kako kompanija nema nikakve veze s incidentima.[45]

Reference uredi

  1. 1,0 1,1 Radford, Benjamin (2016). Bad Clowns. UNM Press. str. 29, 36, 67–69, 99–103. ISBN 9780826356673. Pristupljeno 1 May 2016. 
  2. 2,0 2,1 2,2 „StephenKing.com - IT Inspiration”. stephenking.com. Arhivirano iz originala na datum 2017-09-02. Pristupljeno 2018-07-31. 
  3. Paquette, Jenifer (2012). Respecting The Stand: A Critical Analysis of Stephen King's Apocalyptic Novel. McFarland. str. 162–163. ISBN 0786470011. Pristupljeno 1 May 2016. 
  4. „IT: CHAPTER 2 Announces Its Release Date | Nerdist” (en). Nerdist. 2017-09-26. Arhivirano iz originala na datum 2018-07-04. Pristupljeno 2018-01-12. 
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 It (1990) - Trivia
  6. Collins, Sean T. (September 20, 2017). „'It': Everything You Need to Know About Stephen King's Killer Clown Story”. Rolling Stone. Arhivirano iz originala na datum 2018-03-01. Pristupljeno September 11, 2017. 
  7. Jane, Ian (October 4, 2016). „Stephen King's It (Blu-ray)”. DVD Talk. Pristupljeno December 28, 2016. 
  8. Kroll, Justin (June 2, 2016). „'It' Reboot Taps 'Hemlock Grove' Star Bill Skarsgard to Play Pennywise the Clown”. Variety. Pristupljeno June 3, 2016. 
  9. Chang, Kee (October 15, 2016). „RICHARD ARMITAGE BLOWS HIS COVER”. Anthem Magazine. Pristupljeno July 27, 2017. 
  10. O'Neal, Sean (May 5, 2015). „New version of Stephen King's It finds its younger, hipper Pennywise”. The A.V. Club. Arhivirano iz originala na datum July 1, 2016. Pristupljeno June 27, 2016. 
  11. Disgusting, Mr (June 2, 2016). „'‘It': Here's Who's Testing For the Role of Pennywise! (Exclusive)”. Bloody Disgusting. Arhivirano iz originala na datum July 6, 2016. Pristupljeno June 27, 2016. 
  12. Gallagher, Brian (June 2, 2016). „Stephen King's IT Has Found Its Pennywise the Clown”. MovieWeb. Arhivirano iz originala na datum July 2, 2016. Pristupljeno June 27, 2016. 
  13. Walkuski, Eric (July 27, 2017). „IT SET VISIT: TILDA SWINTON COULD HAVE BEEN PENNYWISE, AND MORE FUN FACTS!”. JoBlo.com. Pristupljeno July 27, 2017. 
  14. Squires, John (September 10, 2017). „Muschietti Talks Paintings that Inspired Nightmarish New ‘IT’ Creature”. Bloody Disgusting. Pristupljeno September 13, 2017. 
  15. Erma - Down To Clown
  16. Kellywise - SNL
  17. Glenza, Jessica (2014-10-29). „The 10 most terrifying clowns” (en-GB). The Guardian. ISSN 0261-3077. Pristupljeno 2016-05-01. 
  18. „10 Most Terrifying Clowns in Horror Movies” (en-US). Screen Rant. 2015-09-23. Pristupljeno 2016-05-01. 
  19. „The Scariest Clowns in Pop Culture”. Nerdist. 2015-10-22. Arhivirano iz originala na datum 2017-08-16. Pristupljeno 2016-05-01. 
  20. Gilbert, Sophie. „25 Years of Pennywise the Clown” (en-US). The Atlantic. Pristupljeno 2016-05-01. 
  21. Brottman, Mikita (2004). Funny Peculiar: Gershon Legman and the Psychopathology of Humor. Routledge. str. 1. ISBN 0881634042. Pristupljeno 1 May 2016. 
  22. Skal, David J (2001). The Monster Show: A Cultural History of Horror. Macmillan. str. 363. ISBN 9780571199969. Pristupljeno 1 May 2016. 
  23. 23,0 23,1 „It”. public.wsu.edu. 
  24. 24,0 24,1 „11 Creepy Facts About Stephen King's 'It'”. Arhivirano iz originala na datum 2018-12-01. Pristupljeno 2018-07-31. 
  25. Dery, Mark (1999). The Pyrotechnic Insanitarium: American Culture on the Brink. Grove Press. str. 70. ISBN 9780802136701. Pristupljeno 1 May 2016. 
  26. Frasier, David K. (2005). Suicide in the Entertainment Industry. McFarland. str. 314. ISBN 9780786423330. Pristupljeno 1 May 2016. 
  27. Burnham, Emily (September 8, 2016). „Stephen King weighs in on those creepy Carolina clown sightings”. Bangor Daily News. Arhivirano iz originala na datum October 23, 2016. Pristupljeno October 22, 2016. 
  28. Stableford, Dylan (March 25, 2014). „Pennywise, the clown foolish?”. Yahoo. Pristupljeno 2016-05-01. 
  29. „At least 9 'clown' arrests so far in Alabama: What charges do they face?”. 
  30. Chan, Melissa. „Everything You Need to Know About the 'Clown Attack' Craze”. Time. 
  31. Flood, Alison (6 October 2016). „Stephen King tells US to 'cool the clown hysteria' after wave of sightings”. The Guardian. Pristupljeno 7 October 2016. 
  32. Teague, Matthew (October 8, 2016). „Clown sightings: the day the craze began”. The Guardian. Arhivirano iz originala na datum October 18, 2016. Pristupljeno October 22, 2016. 
  33. Flood, Alison (October 6, 2016). „Stephen King tells US to 'cool the clown hysteria' after wave of sightings”. The Guardian. Arhivirano iz originala na datum October 15, 2016. Pristupljeno October 22, 2016. 
  34. CNNwire (September 2, 2016). „Creepy clown sightings reported in more communities in South Carolina”. WJW. Arhivirano iz originala na datum November 4, 2016. Pristupljeno October 22, 2016. 
  35. Rogers, Katie (August 30, 2016). „Creepy Clown Sightings in South Carolina Cause a Frenzy”. The New York Times. Arhivirano iz originala na datum September 3, 2016. Pristupljeno October 22, 2016. 
  36. Reuters (September 3, 2016). „Clown sightings spook South Carolina, perplex police”. Yahoo!. Arhivirano iz originala na datum September 21, 2016. Pristupljeno October 22, 2016. 
  37. Harris, Chris (September 2, 2016). „South Carolina Police Chief to Creepy Clowns: 'The Clowning Around Needs to Stop'”. People. Arhivirano iz originala na datum October 23, 2016. Pristupljeno October 22, 2016. 
  38. Zuppello, Suzanne (September 29, 2016). „'Killer Clowns': Inside the Terrifying Hoax Sweeping America”. Rolling Stone. Arhivirano iz originala na datum October 21, 2016. Pristupljeno October 22, 2016. 
  39. Khomami, Nadia (October 10, 2016). „Creepy clown sightings spread to Britain”. The Guardian. Arhivirano iz originala na datum October 18, 2016. Pristupljeno October 22, 2016. 
  40. BBC Editors (October 7, 2016). „Clown sightings: Australia police 'won't tolerate' antics”. BBC. Arhivirano iz originala na datum October 11, 2016. Pristupljeno October 22, 2016. 
  41. BBC Editors (October 20, 2016). „Creepy clowns: Professionals condemn scary sightings craze”. BBC. Arhivirano iz originala na datum October 22, 2016. Pristupljeno October 22, 2016. 
  42. Guarino, Ben (September 7, 2016). „Clown sightings have spread to North Carolina. Now police are concerned about creepy copycats”. The Washington Post. Arhivirano iz originala na datum November 5, 2016. Pristupljeno October 22, 2016. 
  43. Lee, Anna (September 1, 2016). „Police chief says clowns 'terrorizing public' will be arrested”. The Greenville News. Pristupljeno October 22, 2016. 
  44. Reuters (September 4, 2016). „South Carolina clown sightings could be part of film marketing stunt”. The Guardian. Arhivirano iz originala na datum October 23, 2016. Pristupljeno October 22, 2016. 
  45. Gardner, Chris (September 29, 2016). „Stephen King's 'It' Movie Producer Denies Creepy Clown Sightings Are Marketing Stunt”. The Hollywood Reporter. Arhivirano iz originala na datum October 22, 2016. Pristupljeno October 22, 2016. 

Vanjske veze uredi