Peng Liyuan (pojednostavljeni kineski: tradicionalni kineski: 彭麗媛pinyin: Péng Lìyuán; 20. novembar 1962 -) je kineska pjevačica narodne muzike, poznata kao jedna od najpopularnijih vokalnih umjetnica u NR Kini. Odrasla je u siromašnoj porodici, a 1980. se priključila Narodnooslobodilačkoj armiji (NOA), ispočetka kao obični vojnik. Njeni pretpostavljeni su brzo prepoznali pjevački talent te je premjestili u jedinice za dizanje morala. Godine 1982. je prvi put nastupila na prestižnoj novogodišnjoj gala večeri CCTV koja se održava povodom kineske Nove godine, a gdje će nastupati svake godine osim 2008. Na Kineskom konzervatoriju muzike je stekla magisterij. U NOA danas služi kao civilni namještenik s činom koji odgovara general majoru.

Peng Liyuan
Porijeklo Okrug Yuncheng, Shandong, NR Kina
Žanrovi Kineska narodna muzika, opera
Zanimanja pjevačica
Godine aktivnosti 1982–
Website Peng Liyuan's homepage
Ovo je kinesko ime; porodično ime je Peng.

1980-ih su je prijatelji upoznali s mladim partijskim funkcionarom po imenu Xi Jinping, koji je navodno bio impresioniran njenim izvrsnim poznavanjem muzike kineskih etničkih manjina. Xi joj je predložio brak, a Peng pristala nakon dozvole roditelja, kojima se Xi dopao kao "skroman" i "nanametljiv". Vjenčali su se 1. septembra 1987. Imaju kćer po imenu Xi Mingze koja trenutno pod pseudonimom studira na Harvardu.

Otkako se Xi početkom 2010-ih počeo spominjati kao najizgledniji kandidat za titulu "najvišeg vođe", Peng Liyuan uživa neformalni status "prve dame NR Kine".

IzvoriUredi

Vanjske vezeUredi