Šiljati guan

(Preusmjereno sa stranice Penelope purpurascens)

Šiljati guan (lat. Penelope purpurascens) je vrsta ptice iz roda Penelope, porodice Cracidae, usko povezana s australazijskim kokošinama. Živi u nizinama od južnog Meksika i Yucatana sve do zapadnog Ekvadora i južne Venecuele na nadmorskim visinama do 1850 metara. Ugrožena je vrsta zbog krčenja šuma i lova.[1]

Šiljati guan
Status zaštite

Status zaštite: Niska zabrinutost (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Galliformes
Porodica: Cracidae
Rod: Penelope
Vrsta: P. purpurascens
Dvojni naziv
Penelope purpurascens
Wagler, 1830.

Opis uredi

Arborealna je vrsta ptice, živi uglavnom u šumi na drveću. Živi u skupinama sastavljenim od uglavnom 6-12 jedinki. Hrani se voćem, sjemenkama i kukcima. Gnijezda od grančica gradi na drvećima ili panjevima okruženim lišćem. Ženka polaže dva ili tri velika jaja bijele boje i grube ljuske, te ih inkubira sama.

Dug je 70-91 centimetar, dok je teška 1600-2700 grama.[2][3] U pojavi je dosta sličan puranima. Ima malenu glavu, duge snažne crvene noge, te dugi i široki rep. Uglavnom je tamno-smeđe boje, s bijelim pjegama na vratu i prsima. Na glavi ima žbunastu ćubu, a gola koža oko oka je plavkasto-siva, dok je podbradak blijedo-crvenkaste boje.

Podvrste uredi

Ima tri podvrste. To su:

  • Penelope purpurascens purpurascens - živi u Meksiku, Hondurasu i Nikaragvi.
  • Penelope purpurascens aequatorialis - živi na jugu Hondurasa i Nikaragve, na sjeveroistoku Kolumbije i jugoistoku Ekvadora.
  • Penelope purpurascens brunnescens - živi na sjeveru Kolumbije i istoku Venecuele.

Izvori uredi

  1. Šiljati guan na iucnredlist.org, pristupljeno 29. januara 2015.
  2. Birds of Peru: Revised and Updated Edition - Thomas S. Schulenberg, Douglas F. Stotz, Daniel F. Lane, John P. O'Neill, Theodore A. Parker III - Google Books. Books.google.com. 2010-05-24. Pristupljeno 2012-08-30. 
  3. Curassows, Guans and Chachalacas by Nigel Hughes. Wildside Books (UK). 2006, ISBN 0905062264