Ratu Sir Penaia Kanatabatu Ganilau, GCMG, KCVO, KBE, DSO, ED (Taveuni, 28. srpnja 1918.Washington, D.C., 15. prosinca 1993.) bio je britanski kolonijalni administrator i fidžijski političar, koji je služio kao posljednji generalni guverner Fidžija, a nakon toga i kao prvi predsjednik Fidžija.

Penaia Ganilau

Mandat
8. prosinca 1987. – 15. prosinca 1993.
Potpredsjednik   Josaia Tavaiqia
Kamisese Mara
Prethodnik Sitiveni Rabuka
(predsjednik vojne vlade)
Nasljednik Kamisese Mara

Mandat
12. veljače 1983. – 5. listopada 1987.
Prethodnik  George Cakobau
Nasljednik pozicija ukinuta

Rođenje 28. srpnja 1918.
Fidži Tavenui, Fidži
Smrt 15. prosinca 1993.
Sjedinjene Američke Države Washington, D.C., Sjedinjene Države

Školovan u Oxfordu, Ganilau se u politiku uključio tokom 60-ih godina te je obavljao različite funkcije, uključujući i ministarske, prije nego je 1983. godine imenovan za generalnog guvernera. Kao predstavnik Kraljice u tadašnjem dominionu, Ganilau je vodio državu sukladno ograničenim izvršnim ovlastima koje je imao. Usred krize koja je nastala nakon dva vojna udara 1987. godine, Ganilau je pokušao poništiti učinke pučeva, ali bez uspjeha. U konačnici je, svjestan situacije, pisao Kraljici povodom proglašenja Republike, što je za posljedicu imalo britansko priznanje samog čina proglašenja.

Nakon konsolidacije privremene vlasti, Ganilau je u prosincu imenovan prvim predsjednikom Fidžija. Iako je formalno ostao na čelu države do svoje smrti, Ganilau je bio lošeg zdravlja (leukemija) te je već 1992. godine većinu svojih dužnosti prenio na potpredsjednika Maru. Umro je 1993. godine u Washingtonu, gdje se nalazio zbog liječenja; naslijedio ga je dotadašnji potpredsjednik, Mara.

Literatura uredi

  • Daryl Tarte (1993). Turaga. The Life and Times and Chiefly Authority of Ratu Sir Penaia Ganilau, G.C.M.G., K.C.V.O., K.B.E., D.S.O., K.St.J., E.D. in Fiji.. Suva, Fiji: Fiji Times.