Pelikanke ili veslarice (lat. Pelecaniformes) su red iz razreda ptica. Te ptice koje žive na vodi se hrane ribama. Sva četiri prsta spojena su jednom plivaćom kožicom. Pelikanke su vodene ptice i vrlo su dobri plivači. Fregatidae i Phaethontidae koje obje spadaju u ovaj red provode mnogo vremena u letu. I druge porodice iz ovog reda, Anhingidae, kormorani i blune, ustrajno lete nad otvorenim morem.

Pelikanke
Pelecanus conspicillatus.jpg
Pelecanus conspicillatus
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Pelecaniformes
Sharpe, 1891.

Obilježja redaUredi

Sve vrste iz ovog reda love svoju hranu, koja se sastoji gotovo isključivo od ribe, pod vodom. Dok kormorani i Anhingidae imaju vodonepropusno perje samo u donjem sloju ispod pokrovnog perja, ostale vrste imaju svo perje vodonepropusno. Sve vrste imaju malene ili zatvorene nosnice što sprečava prodiranje vode u dišne organe. Kormorani i Sulidae dišu isključivo kroz kljun jer su im nosnice potpuno zatvorene.

RazmnožavanjeUredi

Jedna od tipičnih oznaka ovog reda je da se sve vrste gnijezde u velikim kolonijama. Te kolonije zasnivaju na usamljenim otocima i grebenju. Većina vrsta gradi prava gnijezda u čemu sudjeluju oba roditelja. Ptice iz ovog reda spadaju u skupinu čučavaca, što znači da su im mladunci nakon valjenja potpuno nemoćni, a roditelji ih hrane izbacivanjem djelomično probavljene hrane.

SistematikaUredi

  • Rod: Anhinga
  • Rod: Fregata
  • Rod: Pelecanus
  • Rod: Phaethon
  • Rod: Phalacrocorax

Vanjske vezeUredi

Ostali projekti
 U Wikimedijinoj ostavi nalazi se članak na temu: Pelikanke
 U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Pelikanke
 Wikivrste imaju podatke o: Pelikanke