Pedro I od Brazila

Brazilski car i kratkotrajno portugalski kralj

Pedro I, punim imenom Pedro de Alcântara Francisco António João Carlos Xavier de Paula Miguel Rafael Joaquim José Gonzaga Pascoal Cipriano Serafim (Lisabon, 12. listopada 1798.Lisabon, 24. rujna 1834.) je bio portugalski plemić koji je 1822. godine osnovao Brazilsko Carstvo i postao njegov prvi vladar. Sin kralja Joãa VI, Pedro je za očeve vladavine bio regent u Brazilu, a nakon njegove smrti ga je nakratko naslijedio na portugalskom tronu kao Pedro IV, abdicirajući u korist kćeri Marije. Pedro je i u Brazilu i u Portugalu znan kao Libertador, dok je u rodnoj domovini znan i kao Rei Soldado. Rođen je u Lisabonu kao četvrto dijete kralja Joãa VI i kraljice Carlote Joaquine te je bio član dinastije Braganza. Kada je 1807. godine Napoleon napao Portugal, Pedro je s obitelji izbjegao u Brazil, tada najbogatiju portugalsku koloniju.

Pedro I
Brazil Car Brazila
Vladavina 12. listopada 1822.7. travnja 1831.
Krunidba 1. prosinca 1822.
Prethodnik inauguracijski nositelj
Nasljednik Pedro II
Kralj Portugala
Vladavina 10. ožujka2. svibnja 1826.
Prethodnik João VI
Nasljednik Maria II
Supruge Maria Leopoldine od Austrije
Amélie od Leuchtenberga
Puno ime
Pedro de Alcântara Francisco António João Carlos Xavier de Paula Miguel Rafael Joaquim José Gonzaga Pascoal Cipriano Serafim
Dinastija Braganza
Otac João VI od Portugala
Majka Carlota Joaquina od Španjolske
Rođenje 12. listopada 1798.
Portugal Lisabon, Portugal
(tada Kraljevina Portugal i Algarve)
Smrt 24. rujna 1834.
Portugal Lisabon, Portugal
(tada Kraljevina Portugal i Algarve)
Pokop Spomenik nezavisnosti Brazila
Brazil São Paulo, Brazil
Potpis
Vjera katolicizam

Kada je 1820. godine u Portugalu izbila Liberalna revolucija, Pedrov otac se u travnju 1821. godine vratio u domovinu, ostavivši sina kao regenta u Brazilu. U toj je ulozi isprva dobivao prijetnje od strane revolucionara i portugalskih trupa, no to se ubrzo smirilo. Prijetnje službenog Lisabona da će ukinuti povlašteni položaj kojeg je Brazil uživao još od 1808. izazvale su val negodovanja u koloniji. U tom sukobu, Pedro se odlučio za Brazil te je 7. rujna 1822. godine proglasio nezavisnost Brazila. U jeku rata za nezavisnost, Pedro je 12. listopada aklamacijom proglašen brazilskim carem, a do ožujka 1824. je izašao kao pobjednik u ratu. Nekoliko mjeseci kasnije, uspješno je ugušio kratkotrajnu Ekvatorsku Konfederaciju, secesionističku skupinu sa sjeveroistoka zemlje.

Secesionistička pobuna u južnoj provinciji Cisplatini 1825. godine te subsekventni pokušaj Ujedinjenih provincija Río de la Plate da su anektiraju uvlače Pedra u Cisplatinski rat. U ožujku 1826., Pedro I je nakratko preuzeo portugalski tron, ali ga je prepustio kćeri koja je postala kraljica Maria II. Situacija se pogoršala kada je 1828. godine Brazil izgubio Cisplatinu. Tokom iste godine, Pedrov mlađi brat Miguel uzurpira tron i svrgava Mariju II. Iako su njegove seksualne afere bile poznate, skandalozna afera s dvorskom damom uvelike je uništila Pedrovu reputaciju. U ovom periodu dolazi i do problema s parlamentom oko uloge monarha i parlamenta u izboru vlade. Pedro se našao u situaciji da istovremeno nije mogao rješavati probleme i u Brazilu i u Portugalu pa je 7. travnja 1831. abdicirao s brazilskog trona u korist svog šestogodišnjeg sina Pedra II i otplovio za Europu.

U srpnju 1832., Pedro je izvršio vojnu invaziju na Portugal. Isprva se činilo da se radilo tek o građanskom ratu, ali ubrzo je ta invazija postala dio šireg konflikta na Pirinejskom poluotoku između pobornika liberalizma i apsolutizma. Pedro je umro u Lisabonu 24. rujna 1834. godine od posljedica tuberkuloze, samo nakoliko mjeseci nakon pobjede liberala. Danas se Pedro I smatra jednim od glavnih proponenata liberalizma iz ovog perioda.