Paddy Ashdown

(Preusmjereno sa stranice Pedi Ešdaun)

Jeremy John Durham Ashdown (Džeremi Džon Duram Ešdaun) (27. februar 1941. - 22. decembar 2018. godine) poznat jednostavno kao Paddy Ashdown (Pedi Ešdaun), bio je britanski političar i vođa liberalnih demokrata od 1988. do 1999.

Paddy Ashdown
Visoki predstavnik Bosne i Hercegovine
Vrijeme na vlasti
27. maj 200230. maj 2006
PrethodnikWolfgang Petritsch
NasljednikChristian Schwarz-Schilling
MP za Yeovil
Vrijeme na vlasti
9. juni 19837. juni 2001
PrethodnikJohn Peyton
NasljednikDavid Laws
Rođenje27. 2. 1941. (1941-02-27) (83 god.), New Delhi Indija
Smrt22. 12. 2018
Puno imeJeremy John Durham Ashdown
NacionalnostBritanac
Politička stranka(1) Liberal Party
(2) Liberal Democrats
SuprugaJane Courtenay
Djeca2
ObrazovanjeBedford School
VjeraProtestantsko krščanstvo
Web-stranicahttps://www.parliament.uk/biographies/lords/lord-ashdown-of-norton-sub-hamdon/258
Bista Paddyja Ashdowna u Sarajevu

Ashdown je pripadao britanskom plemstvu kao baron Ashdown od Norton-sub-Hamdona ('Baron Ashdown of Norton-sub-Hamdon). Ova titula nije nasljedna. Bio je član Najčasnijeg tajnog savjeta njenog veličanstva i vitez Britanskog carstva.

Ashdown je bio najstariji od sedmoro djece, rođen u New Delhiju u Indiji gdje je njegov otac bio kapetan u indijskoj vojsci. Odrastao je uglavnom u Sjevernoj Irskoj i učio je u Bedford školi u Engleskoj. Od 1959. do 1972. godine bio je mornar u Kraljevskoj mornarici i oficir u komandosima i specijalnoj brodskoj službi. Nakon što je napustio mornaricu, radio je na industriji i bio je mladi radnik dok nije bio izabran kao član parlamenta iz Jeola za liberalnu stranku. Neki su optužili da je radio za MI6 dok je bio diplomat u Ženevi 1970-ih godina.

U Domu naroda Ujedinjenog Kraljevstva bio je predstavnik SDP-liberalnog saveza za trgovinu i industriju, a kasnije i za obrazovanje. Nakon udruživanja koje je stvorio liberalne demokrate, on je postao vođa stranke. Vodio je liberalne demokrate u dva izbora, 1992. i 1997. godine.

Kao vođa bio je značajan predlagač za saradnju liberalnih demokrata i "Nove" Labour stranke i imao je redovne tajne sastanke sa Tonyem Blairom u kojima su planirali koalicijsku vladu. Nakon pobjede laburistâ 1997. godine, uspostavljena je "Jenkins komisija", sa liberalnim demokratskim predsjednikom Roj Dženkinsom, da bi se razmotrilo izborno preustrojstvo, što je bio Ashdownov glavni zahtjev. Plan da liberalni demokrati čine što značajniji dio vlade je bio nastavljen, ali je bio neuspješan zbog opozicije starijih labourističkih ministara.

Ashdown je napustio vodstvo 1999. godine i nasljedio ga je Charles Kennedy. Postao je vitez 2000. godine i doživotni član Doma lordova Ujedinjenog Kraljevstva nakon što je napustio Dom naroda 2001. godine. Nakon što je napustio britansku politiku, Ashdown, koji je uvijek podržavao međunarodnu intervenciju u Bosni i Hercegovini, postao je visoki predstavnik Međunarodne Zajednice u Bosni i Hercegovini 27. maja 2002. godine.

Ashdown je bio oženjen, imao je dvoje djece i dvoje unučadi. Govorio je mandarinski kineski i druge jezike.

Paddy Ashdown je umro od posljedica raka bešike 22. decembra 2018. godine. Imao je 77. godina, te je iza sebe ostavio dvoje djece i suprugu, Jane Courtenay.[1]

Izjave

uredi

U intervjuu datom britanskom Guardianu 2. novembra 2005. godine, Ashdown je, između ostalog, izjavio sljedeće:

O krivici - Bosna mi je pod kožom. Imao sam taj osjećaj krivice i ljutnje, koja je postajala sve dublja zadnjih godina.

O pomirenju - Mislim da Bosna nije spremna za pomirenje, ali je spremna za istinu.

O pravdi - U ovoj zemlji sve se radi o historiji, i ako pogotovo Srbi, iako su strašne stvari počinili i Bosanci i Hrvati, ne shvate tu historiju, nećemo moći graditi stabilnu zemlju. Glavni teret krivice leži na srpskim leđima i oni to moraju priznati, kao što su i Nijemci.

O popularnosti - Možda i nisam dao dovoljno pažnje onima s kojim dijelim prirodni afinitet kao liberal, i oni se osjećaju iznevjerenim. Ali nije moj posao da budem popularan - mene tjeraju ciljevi i moj posao je napraviti rezultate.

O svojoj vladavini u Bosni - Bilo je iritirajuće, frustrirajuće, depresivno, divno i ogromna privilegija. Ništa se ne može porediti s tim u mome dugom životu. Ne mogu ni zamisliti kakav bi mi život bio bez toga.

Reference

uredi
  1. „Preminuo Paddy Ashdown, bivši visoki predstavnik u BiH” (bs-BA). Klix.ba. Pristupljeno 2018-12-23. 

Vanjski linkovi

uredi