Pederastija (grč. παις,παιδος - grč. ἐραστήςje) je naziv za intimni odnos između odrasle osobe i adolescenta dečaka koji nisu u srodnosti. Reč potiče iz grčkog jezika i znači ljubav prema dečacima [1], a nastala je od grč. παῖς (pais) "dete, dečak" i grč. ἐραστής (erastēs) "ljubavnik".

Scena pederastije na starogrčkom porcelanu, Muzej Ašmola, Oksford

Tokom istorije, pederastija je postojala u okviru mnogih kultura. Status pederastije promenjen je tokom istorije, od pozitivnog u poznoj starogrčkoj i rimskoj kulturi, do krajnje negativnog u novoj judeo-hrišćanskoj kulturi, i danas se smatra seksualnim zločinom. U evropskoj istoriji, najpoznatija manifestacija pederastije jeste ona iz grčke kulture, koja je svoj vrhunac doživela u 6. veku p. n. e.. Grčka pederastija bila je predmet više filozofskih debata.

Danas je zakonski status pederastije u mnogim zemljama određen time da li je dečak u dobu koje je po zakonu te zemlje dob kad osoba može samostalno da odlučuje. Ako dečak nije u toj dobi, onda se pederastija smatra protivzakonitom i tretira se kao seksualno zlostavljanje dece.

Izvori uredi

  1. I.Klajn, M. Šipka, Veliki rečnik stranih reči i izraza, str. 909