Pećina Ljubačevo

Pećina Ljubačevo je udaljena 14 kilometara od centra Banje Luke, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina. Otkrivena je u južnom dijelu kamenoloma tokom miniranja i dio je većeg podzemnog sistema koji je trajno uništen zbog radova. Dužina pećine je 338 metara. Pećinu čini nekoliko dvorana, povezanih kanalima. To su: Ulazni kanal, Visoka dvorana, Slijepi kanal, Dvorana stalagmita, Kalcitna dvorana, Kolaps i dvorana Posljednji horizont. Tokom speleoloških istraživanja od 2004. do 2006. godine pronađeni su izuzetno rijetki oblici ekscentričnog nakita po čemu je ovo jedinstven podzemni objekat u BiH. Zastupljeni su i ostali oblici pećinskog nakita: veliki salivi, stalagmiti, stalaktiti, pećinski stubovi i bigrene kade.

Pećina Ljubačevo
IUCN kategorija III (spomenik prirode)
Najbliži gradBanja Luka  Bosna i Hercegovina
Površina0,45 km² (0 mi² )
Osnivanje2008.[1]

Zaštićeno područje uredi

Pećina Ljubačevo je proglašena zaštićenim područjem slijedećih karakteristika:[2]

U vrijeme proglašenja, pećina se dijelom nalazila u eksploatacionom polju kamenoloma kamena krečnjaka “Nexe-agregati” d.o.o. Oštećena je zbog radova na kamenolomu i zatvorena za turističke posjete. Nema informativne table za oznaku zaštićenog područja.

Reference uredi

  1. 1,0 1,1 „Odluka o zaštiti spomenika prirode pećina Ljubačevo”. Službeni glasnik Republike Srpske, broj 36, 16.04.2008.. Pristupljeno 10.10. 2021. 
  2. „Explore protected areas and OECMs”. Zaštićena planeta - www.protectedplanet.net. Pristupljeno 9. 10. 2021. (en)
  3. „Zaštićena područja u BiH”. cin.ba. Pristupljeno 10.10. 2021.