Pavle Zelić

pisac fantastike iz Srbije

Pavle Zelić je pisac fantastike iz Srbije. Rođen je u Beogradu 1979. godine. Diplomirao je na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu 2005. godine. Govori engleski i francuski. Živi i radi u Beogradu.

Pavle Zelić
Biografske informacije
Rođenje1979
Beograd, SR Srbija, SFRJ
Obrazovanje
Alma materFarmaceutski fakultet Univerziteta u Beogradu
Zanimanjeknjiževnik, strip-scenarist, filmski kritičar
Opus
Književne vrstefantastika

Biografija uredi

Bavi se pisanjem priča sa kojima je i učestvovao na raznim konkursima. Priče su mu objavljivane u „Politikinom Zabavniku“, „Politici“, „Gradini“, „Ulaznici“, „Naš trag“, „Znaku Sagite“, „Think Tank“, „Grad“, „Trash“, „Putevi kulture“, „Hobby master“; fanzinima „Nova“ i „Emitor“, antologijama „Beli šum“, „Zbirka priča o Flašu Gordonu“ i „Gradske priče 4 - Vodenica“, kao i u zbirkama „Bolja polovica“, „Ispod i iznad“ i „Priče o dinosaurima“ u Hrvatskoj, časopisu „9“ u Grčkoj.

Dobitnik nagrade „Ljubomir Damnjanović“ za sezonu 2007/2008. godina za priču „Tarzanova poslednja velika avantura“ objavljenoj u fanzinu „Emitor“ br. 464.

Takođe se bavi i pisanjem scenarija za stripove, a 2009. godine dobio je nagradu „Mladi teoretičar stripa“ na XI Balkanskoj smotri mladih strip autora u Leskovcu.

Piše filmsku, književnu i kritike stripova, kao i eseje za brojne književne i popularne časopise. Bio je stalni saradnik časopisa „OK magazin“, „Znak Sagite“, „Popboks“ i vodiča za Beograd „Singidunum Weekly“. Piše za časopise „Gradina“,„Think Tank“, „Pressing“,„Strip Pressing“, „Rush“, „Bzzz!“, i druge.

Bio je urednik fanzina „Emitor“ koji izdaje Društvo ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“. Sa još jednim članom Društva „Lazar Komarčić“ Petrom Petrovićem je, kao deo delegacije Srbije, osvojio nagradu za najbolji evropski SF fanzin za „Emitor“ 2004. godine na konvenciji EUROCON u Plovdivu u Bugarskoj.

Jedan je od organizatora konvencije fantastike „Beokon - OKO ZVEZDE“ januara 2006. godine, kao i još dva „Beokona“ (novembra 2006. i decembra 2007.)

Urednik zbirke priča erotske fantastike „Ugriz strasti“ objavljene 2007. godine.

Držao je veliki broj predavanja na redovnim sastancima društva „Lazar Komarčić“.

Literarna dela uredi

Spoljašnje veze uredi