Pavel Gregorić

Pavel Gregorić (Zagreb, 3. travnja 1972.) hrvatski filozof, klasicist, i autor. Od 2011. godine radi na Odsjeku za filozofiju Centra za hrvatske studije Sveučilišta u Zagrebu u funkciji izvanrednog profesora[1]

Pavel Gregorić
Pavel Gregorić
Pavel Gregorić, 2013.
Rođenje 3. travnja 1972.
Poznat(a) po filozofiji, ateistički aktivist
Zanimanje filozof
Standardizacija infokutija

Religijska opredjeljenostUredi

Gregorić je gorljivi ateist, tvrdeći da "nikada nije imao religioznu fazu u [svom] životu i nikada nije imao potrebu koketirati s vjerom" Od rane mladosti prema navodima Gregorića, njegovi roditelji su postakivali u njemu interes za znanost, umjetnost i sekularizam, iako su bili članovi Komunističke partije Hrvatske, on kaže da nije "osjetio bilo kakve ideološke indoktrinacije u kući." Gregorić je dalje naveo da je sebe deklarirao ateistom dok je pohađao srednju školu kada se upoznao s značenjem riječi "ateizam"[2]

Pavel Gregorić u svojim izjavama u medijima."[3] i na svojim pisanjem na blogovima protivi se državnom subvenciranju religijskih institucija, te vjeronauku koji je jedan od predmeta u hrvatskim školama. U svojim izjavama Gregorić dalje tvrdi da hrvatska država nije dala alternative za roditelje koji žele poštedjeti svoju djecu od religiozne indoktrinacije.[2][4] Ovakve ideje i polemike koje iznosi Pavel Gregorić u svezi s vjerom slične su idejama Richarda Dawkinsa i sličnih ateističkih aktivista i teoretičara koji tvrde da je indoktrinacija djece s vjerom štetna za njihov razvoj i jednaka je njihovom zlostavljanju.

Na svojim blogovima Gregorić često piše o temama kao ateizam, filozofije vjere, te kritici vjere. [5]

BibliografijaUredi

Knjige
Znanstveni radovi
Članci

IzvoriUredi

  1. http://www.hrstud.unizg.hr/filozofija/clanovi-odjela/pavel-gregoric/ dr. sc. Pavel Gregorić, izvanredni profesor
  2. 2,0 2,1 "Godless Croats! (Bezbožni Hrvati!)". PZ Myers. Pharyngula. 14. srpnja 2010.. http://scienceblogs.com/pharyngula/2010/07/godless_croats.php. Pristupljeno 17. listopada 2013. 
  3. "Vi vjerujte u Boga, ali mi želimo slobodu od religije". Tanja Rudež (in Hrvatski) (Jutarnji list). 9 June 2010. Pristupljeno 17. listopada 2011..  Check date values in: |accessdate= (help)
  4. "20 godina vjeronauka u hrvatskim školama" (Hrvatski). Pavel Gregorić. Blogomdan. 16. ožuljka 2011.. http://blogomdan.wordpress.com/2011/03/16/20-godina-vjeronauka-u-hrvatskim-skolama/. Pristupljeno 17. listopada 2011.. 
  5. "Ateizam" (Hrvatski). Pavel Gregorić. Blogomdan. http://blogomdan.wordpress.com/category/ateizam/. Pristupljeno 17. listopada 2011.. 

Vanjske povezniceUredi

Sveučilište u Zagrebu
Osobne stranice
Službeni blogovi