Pauzanija (vojskovođa)

(Preusmjereno sa stranice Pauzanija (general))

Pauzanija (Greek: Παυσανίας) (? - 470. pne.) je bio spartanski vojskovođa, poznat po sudjelovanju u grčko-perzijskim ratovima početkom 5. vijeka pne.

Bio je sin Kleombrota i nećak Leonide I, te služio kao regent nakon Leonidine smrti, s obzirom da je Pleistarh, Leonidin sin, bio maloljetan. Pauzanija je također bio otac budućeg kralja Pleistoanakta.

Pauzanija je došao na čelo Helenske lige, odnosno grčke vojske koja je izvojevala odlučujuću pobjedu nad Mardonijem u bitci kod Plateje godine 479. pne., kojom su perzijske snage konačno izbačene iz Grčke.

Nakon pobjede kod Plateje i pobjede u bitci kod Mikale, Sparta je izgubila zanimanje za dalje ratovanje, odnosno oslobađanje grčkih gradova na maloazijskoj obali. Međutim, kada je postalo očito da će Atena dominirati Helenskom ligom, Pauzanija je ponovno poslan kako bi komandirao njenim vojnim snagama.

Godine 478. pne. su Pauzaniju optužili kako šuruje s Perzijancem, pa je opozvan u Spartu. Tamo je oslobođen od optužbi i te je samovoljno otišao natrag u Egej, gdje je osvojio Bizantij, gdje se nametnuo za vladara. Tada je Pauzanija oslobodio neke perzijske zarobljenike, među kojima su bili i rođaci kralja Kserksa. Svojim je grčkim suborcima rekao kako su zarobljenici pobjegli, a zapravo je preko njih započeo prepisku sa Kserksom, predloživši osvajanje Grčke za perzijski račun, a za što bi kao nagradu trebao dobiti ruku Kserksove kćeri. Kserkso je pristao na pogodbu, nakon čega se Pauzanija počeo oblačiti kao Perzijanac.

Zabrinuti zbog Pauzanijinog ponašanja, mnogi grčki saveznici su se požalili Sparti, koja ga je ponovno opozvala. Pauzanija se vratio u Spartu, gdje su ga efori zatvorili i optužili pod optužbom da je uz pomoć helota pokušao dignuti ustanak. Ispočetka je oslobođen, ali je kasnije otkriveno kompromitirajuće pismo, pa su efori odlučili ponovno započeti proces.

Pauzanija se, čuvši za to, sklonio u hram Atene, zatraživši azil. Efori su na to zazidali sve otvore hrama kako bi ga izgladnjeli na smrt. Pauzanija je pušten tek nedugo prije nego što je izdahnuo.

Eksterni linkovi uredi