Stanley Harvey Eisen (New York, 20. siječnja 1952.), najpoznatiji po umjetničkom imenu Paul Stanley je američki hard rock gitarist i pjevač za rock grupu Kiss. On je pisac većine grupinih hitova uključujući "Let's Put the X in Sex", "Everytime I Look at You", "Love Gun", "Detroit Rock City", "Rock and Roll All Nite", "Hard Luck Woman", "I Was Made for Lovin' You", "Crazy Crazy Nights", i "Forever".

Paul Stanley

Informacije
Ime po rođenju Stanley Harvey Eisen
Rođen/a 20. siječnja 1952.
Žanrovi Hard rock, heavy metal, glam metal
Zanimanja pjevač, pisac pjesama, producent, slikar, glumac
Instrumenti pjevanje, gitara, bas gitara, bubnjevi
Godine aktivnosti 1970. -
Diskografske kuće New Door Records
Povezani izvođači Kiss
Wicked Lester

BiografijaUredi

Prije nego se pridružio lokalnoj grupi Wicked Lester, Paul Stanley je bio u lokalnoj grupi Rainbow (ne onoj Ritchie Blackmorea) i Uncle Joe. Preko međusobnog prijatelja Gene Simmonsa, Stanley se pridružio Simmonsovoj grupi Wicked Lester u ranim 70-ima. Grupa je snimila album 1971., ali nikad nije bio službeno izdan (iako su se neke pjesme pojavile na mix CD-u Kissa 2001.). Uskoro se Wicked Lester raspao pa su Stanley i Simmons stavili oglas u novine za gitarista i bubnjara u New York Times. Ovim putem su se grupi pridružili Peter Criss kao bubnjar i Ace Frehley kao gitarist, i nazvali su se Kiss. Kiss je izdao prvi istoimeni album u veljači 1974.

Paulova ličnost u Kiss-u je bila "The Starchild", noseći Spandex i visoke čizme.

U njegovoj knjizi Sex Money Kiss, Gene Simmons prihvaća da je Paul bio glavna sila Kiss-a za vrijeme nastupa bez šminke 80-ih, dok se Simmons osjećao izgubljenim bez njegove šminke demona.

1999. Stanley je glumio u Toronto produkciji "Fantom Opere", u kojoj je igrao ulogu fantoma.

NagradeUredi